14.2 C
Ivano-Frankivsk
Субота, 27 Липня, 2024

Реклама

spot_img

Мовчання вбиває: у Франківську презентували фільм про домашнє насильство “Поруш тишу” (ФОТО)

21 червня мобільна бригада соціально-психологічної допомоги Івано-Франківська презентувала у Люм’єрі документальний фільм “Поруш тишу”. Стрічка присвячена протидії гендерно зумовленого і домашнього насильства в період війни.

Читайте також: Недоступність до чиновників, жахливі умови проживання ВПО та ув’язнених – Дмитро Лубінець про порушення прав людини на Франківщині (ФОТО)

“Поруш тишу” — це документальний фільм, знятий за підтримки фонду “Народонаселення”. А серед акторів можна побачити працівників мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Франківська, Д.О.М 4824 та прикарпатських поліціянтів. 

Чому для картини обрали промовисту назву “Поруш тишу”, пояснює координаторка мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Лілія Борисова:  

“Є такий вислів, що найдієвішим учасником насильства є мовчання. Тому всі громадські організації та активісти, які усвідомлюють, що потрібно викорінювати насильство — як гендерно зумовлене, так і домашнє, — всі наголошують на тому, що потрібно говорити. Це стосується як жертв насильства, так і суспільства загалом. Раніше багато говорили про те, що у Франківську немає потреби для відкриття спеціалізованих закладів, тепер говорять, що немає потреби створювати додаткові шелтери, оскільки звернень мало, а значить немає і насильства. Але насильство є, просто його замовчують”.

У фільмі є статистика по домашньому насильству на Прикарпатті та в Україні, історії потерпілих, а також є інформація про служби, що допомагають людям, котрі потерпають від різного роду насильства.  

“Кажуть, що домашнє насильство є тільки у бідних сім’ях, але це зовсім не так. Будь-хто може бути в зоні ризику. Дуже забезпечені жінки можуть страждати від домашнього насильства так само, як дуже незабезпечені жінки можуть не страждати. Насильство не шукає якогось фінансового підґрунтя”, — каже представниця уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко. 

На підтвердження цієї тези голова громадської організації Д.О.М 4824 Наталія Вишневецька розповіла історію потерпілої від домашнього насильства жінки, яка нещодавно звернулася до них по допомогу:

“Вона їздила на власній машині та замовляла їжу з ресторанів, живучи у кризовій кімнаті. Вона не була бідною, але була травмованою, не могла повернутися додому, не тому, що не мала дому, а тому, що боялася за своє життя. Немає людей, котрі народилися для домашнього насильства, є люди, які потрапляють в такі ситуації”. 

Організатори пояснили, що проводять подібні заходи задля освіти громади. Адже інформаційна робота формує суспільний запит на зміну законодавства та принципів боротьби із насильством. 

Наталія Вишневецька пригадала нещодавню трагедію в селі Кути, тоді у наслідок зґвалтування та задушення загинула 9-річна дівчинка: 

“Дитина була б жива, якби її кривдник потрапив за грати вчасно, завдяки Стамбульській конвенції, наприклад… Якби поліція правильно оформлювала документи… На того чоловіка неодноразово були справи і з домашнього насильства, і з домагання, і з розбещення неповнолітніх. Але, оскільки на Прикарпатті, а особливо у селах, на ці теми не звертають належної уваги, діти і жінки залишаються вразливими”. 

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,900ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд