17.1 C
Ivano-Frankivsk
П’ятниця, 3 Травня, 2024

Реклама

spot_img

У кожному випадку проводять ретельну перевірку. Цьогоріч на Прикарпатті зафіксували шість фактів булінгу

Наприкінці лютого 2024 року до поліцейських звернулась мешканка Івано-Франківська, яка повідомила про випадки булінгу у ліцеї №4.

Про це розповіла начальниця відділу ювенальної превенції в Івано-Франківській області Алла Бойчук в програмі “Про головне в деталях”, пише Фіртка.

Зі слів Алли Бойчук, булінг – поняття нове. У 2018 році внесли зміни до Закону України про освіту, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, де визначили поняття булінгу.

“Сприяло цьому багато негативних явищ в освітньому середовищі, відтак необхідно було реагувати працівникам поліції, педагогам.

Стаття 173-4. Булінг (цькування) учасника освітнього процесу визначила, що булінг – діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого”, – каже Алла Бойчук. 

Алла Бойчук додає: в кожному випадку цькування проводять ретельну перевірку щодо наявності всіх ознак булінгу. Тому що не завжди конфлікт є булінгом.

“Булінг передбачає певні ознаки. Головна ознака – це систематичність. Наявність кількох сторін: булер – тобто особа, яка вчиняє цькування, потерпіла особа та свідки.

Також дія або бездіяльність. Тобто, має бути умисел або навіть неумисне спричинення будь-якої шкоди потерпілій особі. Тоді в кожному випадку вивчаємо наявність всіх кваліфікуючих ознак й приймаємо рішення щодо притягнення до відповідальності.

У цьому році до нас звертаються часто. На сьогодні маємо шість фактів булінгу у 2024 році. Хочу зазначити, що статтею 173-4 передбачена відповідальність керівника закладу освіти за неповідомлення органів поліції про факт булінгу на території учасника освітнього процесу. 

За минулий навчальний рік ми мали десять фактів цькування. Можливо, це зумовлено тим, що більшість закладів освіти були на дистанційному навчанні. Тому дещо зменшилася кількість повідомлень. Тому що булінг, як явище, може бути тільки серед учасників освітнього процесу”, – наголошує Бойчук.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,700ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд