14.2 C
Ivano-Frankivsk
Субота, 27 Липня, 2024

Реклама

spot_img

Чи ремонтуватимуть на Івано-Франківщині дороги місцевого значення у 2023 році

На Івано-Франківщині, щоб відремонтувати усі проблемні дороги місцевого значення, потрібно 3 млрд грн. У 2023 році на утримання цих шляхів з державного бюджету виділили приблизно 358 млн грн.

Аби полагодити більше доріг, громадам запропонували дофінансувати 180 млн грн. 9 червня на сесію обласної ради ОВА подала список із 60 доріг, які перебувають у критичному стані. Однак депутати відхилили рішення: із 84 “за” проголосували 42. Не зважаючи на позицію депутатів, голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук одноосібно підпише програму ремонту доріг. Про це вона повідомила кореспондентці Суспільного.

Позиція депутатів облради: проти й за

Депутат обласної ради Михайло Королик каже, що не підтримав проєкт, адже, відповідно до нього, громади мають співфінансувати ремонт доріг до 30%.

“У цьому і проблема. Багаті громади, в яких немає проблем з бюджетом, зможуть взяти участь у реалізації заходів програми й матимуть можливість співфінансувати таку дорогу. А громади, в яких є проблеми з бюджетом, залишаться без ремонту шляхів. Відповідно, цей спосіб, який нам пропонують, є несправедливим. Перелік переліком, але чомусь не було показано, скільки на яку конкретно дорогу виділять грошей”, — каже Михайло Королик.

Депутатка обласної ради Наталія Дьоміна проєкт підтримала.

“Якщо така можливість є, якщо президент має такі фінанси й хоче покращити дороги Прикарпаття, то, звичайно, що я — за їхнє покращення. Те, що зі мною не погодили, це не має бути підставою для того, щоб позбавити людей шансу відремонтувати їм дорогу. Я прекрасно усвідомлюю, що Світлана Онищук могла і сама ухвалити таке рішення без обласної ради, тому що зараз є війна”, — говорить Наталія Дьоміна.

Світлана Онищук про ремонт доріг

За словами голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлани Онищук, перелік із 60 найкритичніших ділянок, які потрібно відремонтувати, працівники ОВА визначили під час обстеження з головами громад й патрульною поліцією.

“Це — не капітальний ремонт доріг, а експлуатаційне утримання, і тому важко сьогодні передбачити, що на одну дорогу ми використаємо 20 чи 30 млн грн, а на іншу — 5 чи 6. Ми пропрацюємо з громадами. Багатші громади дадуть співфінансування і ми виділимо менше грошей з державного бюджету. Там, де критична дорога і немає можливості співфінансування, гроші підуть винятково з держбюджету”, — пояснює голова ОВА Світлана Онищук.

І додає: “Я, як голова військової адміністрації, маю відповідні повноваження затвердити таку програму своїм підписом. І я це зроблю, щоб ми ремонтували дороги”.

Дорога Рожнятів — Липовиця: 28 км бездоріжжя

Дорога Рожнятів — Липовиця є в переліку 60 шляхів, які планують ремонтувати за гроші з державної субвенції.

“На запчастини треба гроші, бо щодень потрібен ремонт. Не вірите — запитайте людей. Люди везуть з Ілемні молоко, а вже в Рожнятів привозять сметану — сколотилося все”, — говорить про стан дороги водій рейсового автобуса Василь Понайда.

“Я від’їздила п’ять років день у день у Рожнятів. Машина вже така зараз, що ремонту не підлягає. Тут треба танк, напевно, купляти, і то не знаю, він теж би посипався”, — додає жителька села Суходіл Марія.

28 км відтинку дороги Рожнятів — Липовиця потребують капітального ремонту. Про це Суспільному повідомив Михайло Галай — заступник голови Спаської громади, через яку проходить 25 км цього шляху.

“Водії транспорту відмовляються їхати цими маршрутами. У нас з цим постійно проблеми: техніка ламається, щоразу напруга в населення зростає”, — каже Михайло Галай.

З його слів, у липні-вересні 2022 року Спаська громада долучилася до співфінансування для експлуатаційного утримання доріг. Тоді громада виділила понад 2 млн грн.

“Це — був ямковий ремонт. На мою думку, він не є ефективним. Це була гравійна суміш, але відремонтована дорога протрималася до двох місяців”, — пояснює заступник голови Спаської громади.

Михайло Галай каже: цією дорогою їздить великогабаритна техніка — приблизно три десятки лісовозів щодня. Ямковий ремонт, за його словами, не розв’яже проблему.

За словами жителя села Луги Спаської громади Степана Максиміва, автомобілі швидкої допомоги приїжджають із запізненням на годину-півтори.

“То є напрямок, де дороги взагалі нема ніякої. Через те, що її немає, жителі таких сіл, як наше, виїжджають. Молоді в Лугах практично немає. Залишилися пенсіонери”, — говорить Степан Максимів.

Як розповіла Суспільному Світлана Онищук, ділянка дороги Рожнятів — Липовиця — одна з найкритичніших ділянок доріг місцевого значення на Івано-Франківщині. Вона також додала: скільки грошей виділять на її ремонт, спеціалісти визначать після досліджень.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,900ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд