14.2 C
Ivano-Frankivsk
Субота, 27 Липня, 2024

Реклама

spot_img

Найбільший парк 3D-принтерів в Україні переїхав в Івано-Франківськ (ФОТО)

З початком повномасштабного вторгнення підприємство переїхало до нашого міста зі столиці і стало спільною науковою лабораторією Прикарпатського національного та Херсонського державного університетів.

3D-принтери – це унікальні можливості для виробництва точної продукції. Релоковане підприємство «Екструзія в русі» сьогодні працює як виробництво, так і наукова лабораторія, розповів ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Окремі елементи, які пов’язані з медициною – ортези, а також джгути для зупинки кровотеч. Унікальні форми для того, щоби виливати пам’ятники та інше. Цей парк 3D-принтерів працює сьогодні як лабораторія, так і виробництво. Вони можуть допомогти у відновленні архітектури старого міста значно швидше та якісніше, йдеться на сайті міського голови Руслана Марцінківа, пише Галка.

«Ми сьогодні маємо дійсно унікальну можливість для наших студентів не тільки проходити практику, але й безпосередньо брати участь у виробничих процесах. Частина з цих 3D-принтерівє власністю Прикарпатського національного університету». З іншого боку навіть студенти наших партнерів з Польщі (Краківської політехніки) так само були на практиці, оскільки потужність цього парку може конкурувати навіть із Європейськими подібними парками 3D-принтерів. Оскільки в основі цього є не тільки складні технологічні процеси, але, в першу чергу, дуже серйозний науковий супровід», – впевнений ректор Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника Ігор Цепенда.

Підприємство «Екструзія в русі» працює в Україні з 2016-го року. Головною метою на початках, розповідає заступник директора підприємства, були постачання та реалізація 3D-принтерів та їх гарантійний і післягарантійний ремонт. З часом почали виготовляти деталі з пластмаси, в тому числі інженерні конструкції та скульптури. А з початку великої війни в Україні, «Екструзія в русі» започаткували створення кровоспинних джгутів та ортезів.

«Ми змушені були переїхати до Івано-Франківська з Києва, після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Завдяки співпраці з університетом, ми почали роботу в даному приміщенні. На території університету. Натепер всі наші принтери працюють. Ми готуємо комплектуючі для кровоспинних джгутів. І виконуємо інші замовлення підприємців. Ми можемо виготовити до 1000 джгутів за місяць. Нам обов’язково допомагають контрагенти та постачальники. У нас налагоджений зв’язок з кожним із них», – відзначає Михайло Кіреєв, заступник директора ТОВ «Екструзія в русі».

Наукова співпраця між парком 3D-принтерів та Прикарпатським національним університетом – це крок вперед для нашої освіти. Спільна наукова лабораторія – найкраща практика для студентів. Окрім того, за словами міського голови Руслана Марцінківа, ймовірно, що місто розпочне співпрацю із цим підприємством у частині відновлення пам’яток та архітектури Івано-Франківська.

«Сьогодні ми є в цій майстерні, на такому мінізаводі, тому що фактично це є мінізавод, який може виконувати будь-яку задачу, яка сьогодні поставлена. Ми хочемо співпрацювати у сфері допомоги нашим військовим (ви бачили турнікети), ми хочемо співпрацювати у відновленні пам’яток архітектури, ми хочемо співпрацювати у виготовленні пам’ятників, і в інших напрямках саме з цією лабораторією. А з університетом у нас дуже тісні зв’язки і добра співпраця. І дуже добре, що наші університети використовують можливості тих людей, які переїхали до Івано-Франківська з різних регіонів і це також посилює спроможність Івано-Франківська, спроможність наших університетів», – резюмував Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

До слова, «Екструзія в русі» – одне з перших підприємств в Україні, яке розробило та створило спеціальні ортези для фіксації травмованих кінцівок. А кровоспинні джгути, виготовлені на 3D-принтерах цієї лабораторії, визнані одними з найнадійніших.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,900ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд