15.9 C
Ivano-Frankivsk
Субота, 27 Липня, 2024

Реклама

spot_img

“Час вийти на світло”: в Івано-Франківську відкрили фотовиставку про людей з інвалідністю

6 лютого на Івано-Франківському залізничному вокзалі відкрили фотовиставка “Час вийти на світло”. У фокусі — художні портрети й історії десяти людей з інвалідністю Прикарпаття, Франківщини, Черкащини та Тернопільщини. Акція триватиме до 19 лютого. 

Ця презентація є однією зі складових загальноукраїнської інформаційної кампанії “Час вийти на світло”, пише “Галка” з місця події. Виставку організувала громадська спілка “Ліга Сильних” у партнерстві з “Укрзалізницею”.

Комунікаційна менеджерка “Ліги Сильних” Марія Оринчак розповіла “Галці“, що згідно з даними соціологічного дослідження, 50% українців рідко або майже ніколи не бачать людей з інвалідністю у повсякденному житті. Причиною цьому є не лише фізичні бар’єри:

“Публічні місця і громадський транспорт часто є недоступними для людей з інвалідністю, але головною причиною є внутрішні бар’єри. І ці два фактори взаємозв’язані. Люди з інвалідністю виходять у публічний простір, а потім кажуть: “Я хочу ходити в це кафе, але я не можу ходити в це кафе, бо воно фізично мені недоступне”.

Ми розуміємо, що руйнування фізичних бар’єрів, будуть відбуватися значно швидше, якщо люди з інвалідністю будуть ходити до різних закладів, їх будуть бачити. І тоді про потреби людей з інвалідністю будуть говорити не лише одиниці, а кожна людина”, — каже Марія Оринчак. 

Композиція світлин побудована на грі світла й тіней. Такий вибір зробили невипадково — головна ідея виставки полягає у тому, щоб мотивувати людей з інвалідністю та їх рідних приймати себе, долати внутрішні бар’єри та голосно говорити про свої потреби й права.

Окрім фотовиставки, кампанія включатиме серію відеоісторій від героїв, що будуть розміщені на YouTube-каналі “Ліги Сильних”.

Фотовиставка відбудеться у межах проєкту Empower Ukraine. Він спрямований на покращення умов життя для людей з інвалідністю та інших вразливих верств населення у Тернопільській, Черкаській та Івано-Франківській областях.

Заступник начальника виробничого підрозділу “Станція Івано-Франківськ” Роман Іваницький зазначає, що інклюзивність громадського транспорту нині є дуже важливою. На вокзалах стараються не тільки робити приміщення і потяги максимально безбар’єрними, але й підтримувати акції, котрі популяризують інтереси людей з інвалідністю: 

“Згідно з моніторингом, вокзал Івано-Франківська визнаний доступним для людей з інвалідністю. При центральному вході вмонтований новий пандус, так само в центральному залі є понижене вікно. Створені бригади для того, щоб допомагати пасажирам з інвалідністю при посадці та висадці. Є окремі місця для пасажирів з інвалідністю. І те, що виставка відбувається саме на вокзалі – це дуже правильно. Тут великій потік пасажирів і багато людей зможуть ознайомитися з історіями героїв”, — говорить Роман Іваницький. 

Фотовиставка триватиме два тижні, тобто до 19 лютого. Крім цього у межах проєкту передбачене навчання для медичних працівників, адвокація та безпосереднє надання гуманітарної допомоги. Загалом допомогою проєкту скористаються понад 9 000 людей. 

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,900ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд