25.4 C
Ivano-Frankivsk
Субота, 27 Липня, 2024

Реклама

spot_img

Discursus оголосив благодійний розпродаж книжки Вікторії Амеліної, яку вбила російська ракета

Франківське видавництво Discursus оголосило розпродаж книжки Вікторії Амеліної на підтримку літературної ініціативи, яку заснувала письменниця.

“1 липня сталася страшна подія – від отриманих травм від російської ракети померла письменниця Вікторія Амеліна. У 2014 році у нашому видавництві вийшов перший роман Вікторії Амеліної “Синдром листопаду”. У нас на складі ще залишилося кількадесят книг. Ми вирішили долучитися до ініціативи видавництва Vivat – всі кошти з продажу книжки через наш сайт передамо ГО «Нью-Йоркський літературний фестиваль», який заснувала авторка”, – повідомляють франківські видавці.

У видавництві збільшили вартість книжки з 50 грн до 200 грн, щоб зібрати більше коштів і щоби справа “Нью-Йоркський літературний фестиваль” жила.

Discursus оголосив благодійний розпродаж книжки Вікторії Амеліної, яку вбила російська ракета 1

Відгуком про книжку Вікторії Амеліної “Синдром листопаду” поділився франківський письменник Юрій Іздрик:

“Якби не психічна девіація героя, – що наповнює оповідь дивними, схожими чи то на галюцинації, чи то на ясновидіння мареннями, – ми отримали б біографію цілком пересічного нашого сучасника, що виріс у дитячому будинку, пережив буремні 90-ті, адаптувався до соціальних змін і дожив до наших днів, актуальним маркуванням яких усе ще залишається Майдан. Однак і фантастична особливість героя, і його видіння, що пунктиром проходять через усю книгу, малюючи вже не зовсім упізнавану, а іноді – цілком загадкову дійсність, і своєрідні авторські притчі, які збагачують простір тексту додатковим виміром, перетворюють «Синдром листопаду» на складний поліфонічний твір, де біографічні та історичні реалії – далеко не основні елементи конструкції.

Саме через унікальну здатність героя відчувати й переживати чужі страждання авторка вплітає українські події останніх років у контекст новітньої історії цілого світу. І йдеться не так про політичні паралелі (скажімо, Майдану київського і майдану Тахрір у Єгипті), як про те, що в сучасному глобалізованому світі немає і не може бути локальних конфліктів…”

Письменниця Вікторія Амеліна була тяжко поранена внаслідок російського ракетного удару по центру Краматорська 27 червня. Померла у лікарні Дніпра. Таким чином кількість жертв атаки зросла до 13 людей.

Вікторія Амеліна була 27 червня у піца-барі Ria Lounge із делегацією з Колумбії, зазначає український ПЕН.

Гості з Колумбії – політик Серхіо Харамільйо, письменник Ектор Абад та журналістка Каталіна Гомес – були поранені. Вони представляли організацію Aquanta Ucraina (Тримайся, Україно – група підтримки України в Латинській Америці). Напередодні удару колумбійська делегація та Амеліна брали участь в київському “Книжковому Арсеналі”.

Письменниця більше року документувала свідчення жертв російської окупації.

ПЕН повідомляє, що у середу, 5 липня, о 15:00 буде проведено чин прощання у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла у Львові. О 16:00 – поховання на Личаківському цвинтарі.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,900ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд