15.9 C
Ivano-Frankivsk
Субота, 27 Липня, 2024

Реклама

spot_img

На Промприладі відкриють оновлений мейкерспейс «Парасолька». Що це і для кого

В Івано-Франківську вже кілька років працює відкрита майстерня (мейкерспейс) «Парасолька». Простір розташований у колишньому парасольковому цеху заводу Промприлад. Це такий коворкінг для майстрів, в якому вони створюють різноманітні продукти: дерев’яні меблі, вироби з металу, лампи, вироби з переробленого пластику тощо. Тут також працюють майстерні робототехніки та 3-D друку.

У 2022-2025 роках, під час реалізації проєкту «Нова економіка Івано-Франківська», на території інноваційного центру «Промприлад.Реновація» буде створена оновлена майстерня «Парасолька». Відкриття частини оновленого мейкерпейсу планується восени 2023 року.

Мейкерспейс Парасолька
Усі фото: Андрій Сидорук

Мейкерспейс (makerspace) – це спільний робочий простір з обладнанням для майстрування, прототипування, навчання, експериментів та дослідження. Креативне середовище для майстрів, підприємців, новаторів.

Нещодавно команда урбаністичної лабораторії Metalab, яка координує роботу Івано-Франківського мейкесрпейсу, відвідала конференцію «The Future of Making» у Гамбурзі. Саме звідти розпочався тур команди мейкерськими просторами для обміну досвідом та знайомства.

Що цікаво було дізнатися?

Команда урбаністичної лабораторії Metalab досліджувала, яка в різних проєктів операційна модель, як організований їх простір, які відбуваються виробничі й технологічні процеси, операційне управління, хто може мати доступ до простору й виробничих потужностей і на яких умовах. Вивчали також як створити простір і для навчання та експериментів, і для бізнесу. Зокрема, команді важливо було розуміти, куди далі можуть рухатися стартапи, що виросли на базі мейкерспейсів і як зберігати взаємодію з ними.

Для команди поїздка була цінною, бо дала змогу познайомитись зі світовою спільнотою мейкерспейсів, побачити різні моделі та перевірити власні гіпотези щодо розвитку в Івано-Франківську.

Під час подорожі відвідали 12 різних просторів у чотирьох містах: Гамбург, Амстердам, Роттердам й Лінц.

За спостереженнями команди, цікавим було те, що фаблаби (синонім слова «мейкерспейс») – як нові бібліотеки. Їх створюють при інноваційних центрах, університетах і навчальних закладах, щоб молоді спеціалісти знайомилися й вміли реагувати на виклики сьогодення через доступ до інфраструктури, експертизи та знань. Доступ до обладнання й технологій є лише інструментом, базою, і може мати велетенський потенціал, якщо середовище сприяє розвитку внутрішнього бачення та допомагає транслювати особисті цінності через прикладні процеси.

@wearall.clothing  https://wearall.clothing/

Текстильна лабораторія House of All / Гамбург

Цей проєкт тестує і випрацьовує модель кругового виробництва текстилю – виготовляє нові матеріали, працює з екологічною сировиною і біобарвниками. Тут працює ЧПК-веретено (ЧПК – числове програмне керування, тобто автоматизоване обладнання), побудоване спільнотою Fab City Hamburg за open source моделлю. Open source модель – створена за принципом «відкритого коду». Тобто, розробка є у відкритому доступі. Кожен отримує право використовувати, адаптувати та поширювати розробки, створені за відкритим кодом, також можливе внесення змін.

На такому ЧПК- ткацькому станку створюються унікальні текстури, використовують 3D-принтер для друку форм під головні убори тощо. Команда поєднує процеси сучасного текстильного виробництва та традиційних ремесел.

Крім цього, House of All навчають конструюванню одягу, а ще розробили «тіндер» для одягу, де користувачі голосують за моделі, які виготовляють і здають в оренду.

@curious.bio / https://curious.bio/

Curious Community Labs / Гамбург

Це відкриті біолабораторії, де можуть працювати й експериментувати люди і без наукового бекграунду. Лабораторія ситуативно перепрофільовується в залежності від запиту. До прикладу, на сьогодні резиденти працюють над створенням різноманітних продуктів з міцелієм – скажімо, вирощування корпусів ламп чи звукоізоляційних панелей.

@bluecity_lab / https://www.bluecitylab.nl/

BlueCity Lab / Роттердам

BlueCity Lab на сьогодні є єдиною лабораторією кругового типу в світі. Вона розташована в приміщеннях колишнього тропічного басейну Tropicana і складається з чотирьох лабораторій: виробництва, грибів, біохімії та мікробіології. BlueCity Lab підтримує перехід до кругової економіки, надаючи робочі та лабораторні простори для підприємців і стартапів. Кругова економіка – модель економічного розвитку, заснована на відновленні та раціональному споживанні ресурсів, альтернатива традиційній, лінійній, економіці.

@mediamatic_ / https://www.mediamatic.net/en/

Mediamatic / Амстердам

Проєкт, що поєднує мистецтво і науку. Зокрема в фокусі – біотехнології та біодизайн. Тут можна потрапити на воркшоп зі створення ароматів (і зробити запах корала в океані чи коня), на вечерю в експериментальний ресторан або на вечірку, де люди топчуть міцелій, а далі з нього будують вежу, що водночас є живою скульптурою, годівничкою для голубів і місцем вирощування грибів.

@tabakfabriklinz / https://tabakfabrik-linz.at/

Tabakfabrik / Лінц

Колишня будівля тютюнової фабрики 1930-х років, що зараз поєднує різні бізнеси, а також дослідницькі, навчальні й культурні простори. На Tabakfabrik діє мейкерспейс Grand Garage площею 9000 кв. м. Значну увагу вони приділяють розвитку творчого потенціалу. Особливо цінним для команди було побачити, як поєднуються між собою різні за специфікою процеси в одну повноцінну модель інноваційного центру: від навчальних програм з мейкерства для школярів до стартап-команд та бізнесів. Інституційність, сталість та розвиток внутрішнього потенціалу людини є якорями успішності проєкту.

Готуймося до осені

Під час подорожі команда Metalab, яка відповідає за розвиток і діяльність Івано-Франківського мейкерспейсу, побачила, як на практиці працюють відкриті майстерні, які є формати наукових лабораторій, як працюють резиденти в таких майстернях.

Це дозволить адаптувати найкращі світові практики до місцевого контексту та впровадити їх в оновленому мейкерспейсі на Промприладі.

Восени франківський мейкерспейс оголосить про відкриття реєстрації для  резидентів. Вже зараз можна залишати свої контакти, якщо ви бажаєте стати учасником спільноти та працювати на потужностях майстерні.

Оновлення та розбудова Івано-Франківського  мейкерспейсу на території Промприладу відбувається в рамках проєкту «Нова економіка Івано-Франківська – підтримка нових кластерів інноваційної економічної діяльності в Івано-Франківську», що фінансується Європейським Союзом за програмою «Мери за економічне зростання».

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
21,900ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд