13.7 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

«КРИЗА — ЦЕ ЧАС МОЖЛИВОСТЕЙ». ЯК МЕДІА «ГАЛКА» ЗДОБУЛО ПРИХИЛЬНІСТЬ ФРАНКІВЦІВ І ЗБЕРІГАЄ УПЕРЕДЖЕНІСТЬ ДО ВЛАДИ

«Галка» — локальне медіа про життя Івано-Франківська та області. Цьогоріч видання святкує 10-річчя. «Медіамейкер» поспілкувався із засновником і шеф-редактором Вадимом Войтиком та головним редактором і директором Романом Турієм про заснування медіа, першість у регіоні й місію видання в регіоні.

«Газетою качали сайт»: історія заснування видання

Медіа «Галка» засноване навесні 2014 року. Вадим Войтик розповідає, що прозора структура власності та офіційно зареєстроване видання, яке має комерційну перспективу, були для нього основними критеріями для заснування медіа на той час.

«Я тривалий час працював у журналістиці. Після 2008–2009 років, коли була велика медіакриза, вирішив, що більше мене в цій історії не буде. Я вважав, що тут ні грошей не заробиш, ні бізнес не побудуєш. Медіа використовували переважно лише для засобів упливу. Мене таке не влаштовувало. Але так сталося, що 2014 року довелося знову щось змінювати в житті, тож вирішив знову зайти в цю воду, але вже як власник видання», — говорить Вадим Войтик.

Засновник Вадим Войтик
Засновник Вадим Войтик

Аби якось збільшити аудиторію, команда вирішила робити газету, яка була рекламою сайту й містила основні новини із нього. Її роздавали кілька разів на тиждень у місті. На думку засновника, це спрацювало, оскільки на той час місцеві не так активно користувалися інтернетом. До того ж газета була безплатною, що приваблювало читачів, зазначив Вадим. 

«У нас із самого початку був великий акцент на ілюстративності. Відповідно, ми всі роки маємо у штаті фотографа, бо для сучасних медіа, вважаю, сила картинки може бути більшою, ніж сила слова», — каже Вадим Войтик.

Через пів року після заснування до команди доєднався Роман Турій як головний редактор. Він керував роботою журналістів і працював над розробленням промогазети. До цього він працював тележурналістом на місцевих каналах.

Вигадуючи назву видання, керувалися тим, аби її можна було легко написати англійською мовою без помилок під час транслітерації. Наступний критерій — дотичність до регіону, каже Войтик: «Хотілося, аби було зрозуміло, що це про Франківщину». Тож вирішили зупинитися на одному із символів герба регіону — пташці галці. Вадим Войтик зазначає, що назва народилася дуже швидко.

Роман Турій наголошує, що більшість медіа в місті на той час були дотичними до різних політичних сил, які допомагали їм із піаром. Також команда не мала місцевих зірок-журналістів, які допомогли б залучити більшу аудиторію. На його думку, «розкрутити» видання допомогла саме безплатна газета попри те, що цей формат не вважається популярним.

Головний редактор Роман Турій з колегами
Головний редактор Роман Турій з колегами

«Це цікавий кейс. Не знаю, наскільки він зараз актуальний, але зазвичай кажуть, що в офлайні рекламувати онлайн-продукт тупо. Та я вважаю, що ми працювали на бренд. Знаю історії, коли газета заснувала сайт. Як-от “Лівий Берег” чи “Дзеркало Тижня”. А ми газетою качали сайт», — пригадує Вадим Войтик.

Також, на думку Романа, виданню вдалося домінувати на місцевому медіаринку завдяки оперативності: «У нас досить швидко з’являлась інформація на сайті, а головне — без художніх прикрас і розмитих заголовків».

Видання першим почало робити стріми з місця подій: з акцій, судових засідань, культурних подій. Роман розповідає, що це сталося ще до того, як така функція з’явилася в соцмережах — це робили на окремих ресурсах. Водночас він розповідає, що не тільки це допомогло закріпитися на медіаринку. Команда отримувала інсайти в мерії та обласній раді, оскільки і Вадим, і Роман тривалий час працювали в журналістиці й зібрали свою базу джерел. Головні новини про місцеву владу допомогли завоювати прихильність читача. Наприклад, оперативне висвітлення місцевих виборів 2015 року. 

«Ми дуже довго йшли до того, що в нас є зараз. Лише на шостому-сьомому році роботи усвідомили, що є одними з лідерів у регіоні. Це зараз усе виглядає більш-менше успішно та цікаво, а на початку було дуже стресово», — каже Роман Турій.

Упередженість до влади та контроль міського бюджету

Оптимальної кількості новин на день у «Галки» немає, зазначає головний редактор. Переважно відштовхуються від подій. Наприклад, під час виборів команда працювала вночі, а в перші дні повномасштабного вторгнення сайт працював ледь не цілодобово.

За словами Романа, команда й досі в пошуках оптимального контенту. Видання дотримується балансу: пише не лише про регіон, а й головні новини в Україні та світі. Головний акцент — швидкі, водночас повні й точні новини. Також на сайті публікують середні й довгі формати, інтерв’ю, статті. Більшість таких матеріалів стосується воєнної тематики.

Команда «Галки» під час запису відео
Команда «Галки» під час запису відео

Одна з головних тем для видання — це контроль використання міського бюджету. На ці матеріали в редакції особливо не ставили, однак попит від читачів є. Войтик наголошує, що місцеві мають знати, куди витрачаються кошти, бо деякі витрати бувають досить суперечливими. Такі матеріали створюють на основі аналізу даних систем Prozorro та YouControl.

«Якщо залишимо це поза увагою, будемо жити в ілюзії єдиного марафону, де розказуватимуть, що в нас ніби-то все добре», — наголошує засновник видання. —«Ми ніколи не брали гроші у влади й не плануємо цього робити. Наша позиція — негативно упереджене медіа. Ми це робимо  для того, щоб стимулювати запит громади на позитивні зміни. І в нас є купа таких кейсів».

Як приклад, Войтик наводить дослідження «Галки» щодо місцевого бюджету. В одному з таких текстів розібрали, хто з громад і скільки придбав дронів для ЗСУ. Вперше такий матеріал вийшов торік у жовтні. За словами Вадима Войтика, після публікації дослідження громади почали більше закуповувати дрони. Коли видання зробило аналогічний текст на початку січня 2024-го, то витрати громад Прикарпаття на дрони загалом збільшилися вдвічі.

«ЦЕ НОРМАЛЬНО, КОЛИ МЕДІА КРИТИЧНО УПЕРЕДЖЕНІ ДО ВЛАДИ. І ЦЕ НЕ МИ ВИГАДАЛИ. НЕЗАЛЕЖНІ МЕДІА — ЦЕ ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ТА ІНДИКАТОР РОЗВИТКУ ДЕМОКРАТІЇ. ЦЕ ЗАПИТ НАШОГО ЧИТАЧА».Вадим Войтик

У видання був період, коли воно симпатизувало місцевій владі та не було критичним до неї. За словами Романа Турія, після двох каденцій попереднього мера медіа прагнуло змін у місті. Вони поділяли цінності одного з кандидатів — Руслана Марцінківа, який і став мером. Так було приблизно рік, але потім, зазначає головний редактор, медіа розчарувалося в чиновнику.

«Низка рішень викликали глибоке розчарування: безконтрольне погодження кількості і місць для МАФів, історія з будівництвом нового моста на Пасічну, скандал щодо “Теплокомуненерго”», — сказав Турій.

На сайті є рубрика «Напрозорено», де публікують ексклюзивні матеріали, які стосуються міського бюджету. Рубрику «Фактчек» веде Вадим Войтик, там публікують аналітику. Також є розділ «Е-декларування». За словами Романа Турія, таких рубрик немає в інших локальних медіа: «Це і вирізняє нас серед інших».

«Також ми взялися за спростування російських фейків. Це важлива робота, і ми побачили це також по реакції читачів», — каже Войтик. Наприклад, «Галка» вже спростувала фейк про масовий відпочинок «можновладців» у Буковелі та те, що священники ПЦУ освячують воду сатанинськими символами.

«Людям цікаві люди»

Улітку 2022 року видання запустило новий проєкт на YouTube «Франківські теревені». Там розміщують інтерв’ю з місцевими: лікарями, бізнесменами, діячами культури, представниками влади тощо.

«ЯК ІЗ МЕРОМ, ТАК І З КОНТРОЛЕРОМ У ТРОЛЕЙБУСІ РОБИЛИ ІНТЕРВ’Ю, І ВОНИ ДУЖЕ ЗАХОДИЛИ. НАМ ЦІКАВО ТАКЕ РОБИТИ: РОЗПОВІДАТИ ПРО ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ, ПРО ФРАНКІВЦІВ, ЯКИХ МОЖНА ЗУСТРІТИ В ЦЕНТРІ БІЛЯ РАТУШІ».Роман Турій

Головний редактор переконаний, що людям цікаві люди: «Тому я завжди кажу нашому фотографові, аби він знимкував обличчя». Відеоформат обходиться виданню дорожче, і фінансується за грантові кошти. Однак працювати з ним цікаво, запевняє Роман. Також «Галка» отримала ще один грант саме завдяки тому, що в них вже є відеоконтент.

Також видання публікує на сайті повідомлення про ДТП чи кримінальні новини. «Бо таке в нас життя, де є різне: хороше і погане», — говорить Вадим Войтик. 

Команда не так давно прийшла до стратегії та планувань. За словами Романа, у цьому їм допомогла громадська організація Media Development Foundation. Навчання від MDF дало медійникам розуміння, як планувати свою роботу надалі. Тож зараз медіа розробляє стратегію на найближчий час, досліджує свою аудиторію та експериментує з новими форматами контенту.

Роман Турій на стратегічній сесії від MDF

Серед іншого, «Галка» публікує матеріали інших франківських видань. «Ми не цураємося брати цікаві тексти колег», — зазначає Роман Турій. Переважно це матеріали з цікавими та самобутніми героями, історії ВПО, тексти на тему доступності та аналітика закупівель місцевих бюджетів. За його словами, більшість важливих місцевих новин однакові на всіх сайтах, тож аби виділятися видання намагається додавати власної цінності: додаткові коментарі, подробиці, бекграунд.

Команда «Галки» на West Media Forum разом із однією з організаторок форуму Наталією Пахайчук (друга зліва по центру)

Соцмережі та нові проєкти

За словами Романа, видання вчасно почало розвивати свої соцмережі. «Галка» має 102 000 підписників у Facebook, 36 000 — в Instagram і понад 50 000 — у Telegram. Він наголошує, що цифри зросли завдяки роботі команди, адже працівники не тільки пишуть новини, а й займаються сторінками в мережі (лише пів року тому команду поповнив SMM-спеціаліст). У видання немає мети загнати своїх читачів із соцмереж на сайт, тому на кожній платформі контент перепаковують під її особливості. У Telegram публікують новини без «переходьте за посиланням» чи «дізнайтеся більше на сайті», коротко подаючи головне в дописі. «Даємо людині інформацію там, де її зручно читати», — каже головред. Також редакція вирішила створити ТікТок-сторінку.

«Ми дуже близькі до читача й відповідаємо їм на коментарі. Також інколи люди надсилають нам якісь новини чи ідеї для текстів. Ми це дуже цінуємо», — наголошує Роман Турій. 

До редакції часто зверталися із проханням розмістити якісь анонси подій в Івано-Франківську. Їх було наскільки багато, говорить Роман, що вирішили створити ще один Telegram-канал «Куди піти? Франківськ». Там уже назбиралося понад 5000 підписників. Більшість оголошень там безплатні, туди постять анонси про освітні заходи та волонтерські акції. На платній основі — анонси концертів, стендапів тощо.

«Ми не можемо похвалитися суперуспішністю наших нових проєктів. Але наша сила в тому, що ми не боїмося пробувати», — зазначає засновник.

Аби врізноманітнити візуальний складник на сайті, журналісти використовують штучний інтелект. Вадим Войтик наголошує, що читач втомився від заїжджених картинок, як от молоток судді чи будівля установи. «Якщо є така можливість, то чому нею не користуватися», — додає Войтик. В кінці матеріалу журналісти зазначають, що головне зображення створене штучним інтелектом.

Приклади картинок із використанням ШІ
Приклади картинок із використанням ШІ

Універсальність працівників

Роман Турій зазначає: в плані менеджменту в редакції не все ідеально, бо кожен має багато обов’язків і завдань. Однак, на його думку, це  є певною мірою перевагою команди: «У нас універсальні журналісти, вони можуть написати новину, запустити стрім, провести опитування чи зробити інтерв’ю».

Вадим Войтик веде свою рубрику «Фактчек», займається розслідуваннями,пише аналітичні матеріали, а також відповідає за грантові проєкти. Роман Турій займається організаційними моментами, плануванням роботи редакції, фінансовим складником і також пише матеріали.

У команді працює чотири журналісти та випусковий редактор, який координує їхню роботу. Окрім цього у штаті є фотограф, рекламний і SMM-менеджери. Також команда шукає дизайнера на неповну зайнятість для нового грантового проєкту. З моменту заснування команда майже повністю змінилася, залишився тільки Вадим і Роман. На початку роботи працювало чотири штатних працівники, зараз редакція розширилася до 12. «Якщо хтось один із журналістів надумував звільнятися, то йшли відразу всі», — говорить засновник. Видання пережило кілька таких хвиль звільнень. Причиною звільнення переважно було вигорання та прагнення до змін: «Ішли без скандалів, ми зараз із багатьма підтримуємо зв’язок». Наразі найбільше команда потребує рекламних менеджерів, бо від цієї посади залежить дохід видання, наголошує головний редактор. Водночас знайти такого спеціаліста непросто, каже Турій: «Журналіста нам легше ввести в курс справи, а там треба вміти продавати, тож не кожен це зможе».

Команда «Галки»
Команда «Галки»

Також видання має сайт розважального характеру OGOGO, який існує з 2018 року. Вадим Войтик планував, що це буде міським путівником. Однак через брак ресурсів цього не вийшло зробити. За словами Романа, охоплення там невеликі: «Ми не женемося за трафіком на цей сайт, але нам цікаво писати “неновинні” історії про місцевих франківців: тренерів, лікарів, дієтологів, представників індустрії краси, кухарів, кондитерів і сомельє».

Зараз там публікують новини на тему відпочинку, моди, шопінгу, інтерв’ю з відомими франківцями. Наповненням контенту займається одна журналістка. Він не приносить значних доходів, оскільки не вдається його нормально монетизувати, зазначає Роман.

Криза як можливість

COVID-19 та повномасштабна війна вплинули на роботу видання. Однак Вадим переконаний, що криза — це час можливостей. За його словами, під час спалаху пандемії «Галка» стала найпопулярнішим виданням у місті. Команда оперативно публікувала новини про пандемію та робила інтерв’ю з лікарями й експертами. Також тоді «вистрелили» соцмережі.

«Цей час додав нам упевненості та розуміння, що ми чогось гідні. Тоді стався сплеск уваги читачів до нас. Ми застрибнули на перше місце за переглядами в регіоні», — говорить Роман Турій.

У перші дні повномасштабного вторгнення майже всі працювали понаднормово, пригадує засновник. Тоді сайт працював над висвітленням воєнних дій і спростовував різні фейки. За словами редактора, тоді дезінформації вистачало, наприклад, вкидів про висадження десанту в регіоні. Це також збільшило аудиторію: Telegram-канал виріс майже на 40 000 підписників. Як зазначає Роман, видання постійно поширює перевірені збори своїх читачів. До нового року за підтримки місцевого бізнесу редакція придбала два FPV-дрони для 109 батальйону ОГШБ. Нещодавно видання відкрило свій перший збір на портативну зарядну станцію для 10 ОГШБр. За шість днів медіа зібрало необхідну суму — понад 54 000.

Збір на дрони

У команди є певні виклики на місцевому рівні. Наприклад, нардеп Ігор Фріс подав до суду на редакцію «Галки» за новину «Нардеп із Прикарпаття не підписав звернення про позбавлення нардепів ОПЗЖ повноважень, — “Чесно”». На його думку, публікація «Галки» є образливою. Суд в Івано-Франківську спочатку зобов’язав видання спростувати інформацію, де фігурував нардеп. Редакція з цим не погоджується й подала апеляцію. За словами Вадима, це не лише псувало ім’я «Галки», але й потребувало додаткових фінансових витрат. Але нещодавно ухвалили нове рішення на користь видання.

На що живе медіа

Редакція фінансується коштом реклами. Є окремий сегмент реклами в соцмережах і на сайті. Доходи з реклами в соцмережах редакція отримує переважно від місцевого бізнесу, який не цікавився сайтом як платформою для промоції. Водночас на сайті є різні рекламні банери та комерційні статті, однак прибутки від них у рази менші. Так було не завжди, говорить Вадим Войтик — перші п’ять років медіа функціонувало за його кошти, і лише потім почала з’являтися реклама.

Видання має табу щодо реклами: не рекламують алкогольні напої, тютюнові вироби, місцеві бізнеси, які не відповідають цінностям команди. Наприклад, готель «Надія» та «Дністер», який «реставрував» фасад історичної будівлі. Також не займаються «чорним піаром», азартні ігри рекламують тільки з відповідним маркуванням.

Також під час вторгнення видання почало подаватися на різні гранти. Цих грошей недостатньо, щоби сплачувати зарплату працівникам, каже Вадим, однак за них придбали техніку, обладнання в офіс і реалізували деякі нові проєкти. За словами головного редактора, наразі грантів не так багато, оскільки більшість пропозицій донорів — для прифронтових видань.

Також медіа планує зробити акцент у рекламі на відеопродакшні.

РЕКЛАМОДАВЦІ МАЮТЬ ЗАПИТ НЕ НА ТЕКСТОВИЙ ФОРМАТ, А НА ВІДЕОРОЛИКИ — ЦЕ ЇМ ЦІКАВІШЕ, ГОВОРИТЬ РОМАН ТУРІЙ.

Найближчим часом «Галка» хоче спробувати провести офлайн-заходи, які були б цікаві й корисні для містян. Їх хочуть присвятити 10-річчю видання. За словами засновника, ювілей є лише приводом, головна мета цих івентів — показати, як живе тилове місто та як адаптувалися в ньому нові мешканці.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд