11.8 C
Ivano-Frankivsk
Четвер, 19 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Післяпологова депресія та наслідки війни: з якими психологічними викликами стикаються вагітні жінки на Івано-Франківщині

З початком повномасштабного вторгнення психологічне здоров’я жінок стало гіршим.

Про це журналістці Фіртки розповіла завідувачка акушерського відділення Калуського пологового будинку Леся Григорів.

“Практично кожна родина у Калуському районі має когось із рідних чи знайомих на війні. Таких, щоб були не залучені, зараз немає.

Коли чоловік воює, а жінка вагітна, то не завжди є контакт. Жінка не знає, чи живий чоловік, чи ні.

Звичайно, що у неї нервова система виснажується і у таких випадках потрібно допомагати. До нас не одна вагітна жінка приходила і ми виконуємо роль психологів.

У деяких випадках запрошуємо психологів, декому з жінок призначаємо препарати. Був випадок, коли жінка не могла адекватно сприйняти реальність.

На фоні стресу починаються затримки внутрішньоутробного розвитку дитини. Також діти можуть мати патології на тлі хронічного стресу. Тому, що жінка не їсть, нормально не спить. Тоді вагітність може проходити з ускладненнями”, – резюмує медикиня.

Зі слів фахівчині, психологи у лікарні є. І  лікарі також виконують функцію психологів.

“У нас, на диво, за час війни не було жодної післяпологової депресії. Можливо, це мобілізація організму.

Тобто до того, як жінка народить були психологічні зрушення. А післяпологової депресії не було ні одної за цей період часу”, – каже Леся Григорів.

Як зазначає завідувачка акушерського відділення, бували випадки, що з післяпологової депресії не виходили. Тоді жінки на обліку у психіатра залишаються на все життя. Втім, каже лікарка, таке буває вкрай рідко.

“Післяпологова депресія лікується. Дуже рідко буває, що вона виливається у якісь нав’язливі маніакальні стани. Післяпологова депресія триває якийсь час. Допомогу надають препаратами та психологічною підтримкою.

Але в більшості випадків все проходить. Навіть якщо у жінки є незрозумілі страхи, ознаки післяпологової депресії, переважно “включається” родина й допомагає і все проходить.

Маємо феномен, що COVID-19 жінки переважно переносили добре. Ускладнення були у поодиноких випадках. В більшості, період вагітності проходив у жінок легко та ніяких наслідків для дитини не було.

Якщо пригадати епідемію грипу, який у нас був давніше, то вагітні його набагато гірше переносили. Якщо порівнювати популяцію людей загалом і вагітних, то остання пандемія грипу переносилася вагітними жінками тяжче, ніж людьми у популяції.

В Україні тоді багато вагітних померли від цього грипу. COVID-19 у вагітних проходив легше”, – додає фахівчиня.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд