12.4 C
Ivano-Frankivsk
П’ятниця, 20 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

В Івано-Франківську «Паляниця. Кухня Галичини» організувала благодійне свято Миколая для дітей ВПО (фото)

6 грудня в закладі швидкого харчування «Паляниця. Кухня Галичини» влаштували дитяче свято з цікавими іграми, вікториною, віршами та піснями про Святого Миколая.

Дня Святого Миколая з нетерпінням чекають і діти, і дорослі. Це свято наповнене очікуванням дива та атмосферою миру та затишку. Вже другий рік поспіль багато українських дітей зустрічають свято Миколая далеко від рідних домівок.

Наповнити цей день святковою магією взялися в закладі швидкого харчування «Паляниця. Кухня Галичини». Тут вранці 6 грудня влаштували благодійний захід для дітей з окупованих територій та тих, хто залишив свій дім на Донеччині, Луганщині, Запоріжжі, Дніпропетровщині через війну.

«В контексті сьогоднішніх подій, коли в Україні війна, ми в себе на Прикарпатті маємо дуже багато внутрішньо переселених осіб. Більшість з них – російськомовні. Вони все своє життя прожили в реаліях, нав’язаних нашою північною сусідкою. Тому ми поставили перед собою завдання в такі свята прищеплювати маленьким діткам наші національні традиції – через культуру святкувань, через культуру приготування традиційних та національних страв, – розповідає Тарас Іщенко, керівник закладу «Паляниця. Кухня Галичини».

Інтерактивне свято з цікавими розповідями про Святого Миколая, іграми, вікториною, віршами та піснями влаштували для понад двох десятків дітей віком від 4 до 12 років.

«Такі свята ми проводимо не вперше. Вже стало традицію якщо не щотижня, то щомісяця проводити в нашому закладі кулінарні майстер-класи: готуємо варенички, палянички, різні десерти. Діткам це дуже подобається. І свого роду це лагідна українізація, бо біля маленьких дітей вчаться і їхні батьки нашим традиціям. І це дуже круто», – додає Тарас Іщенко.

Принагідно керівник закладу анонсує і благодійні заходи до Різдва.

«Поруч з нами працює громадська організація «Херсон нескорений», з якою ми досить тісно потоваришували, тому маємо тісну взаємодію задля передачі національних традицій. На Різдво плануємо для них та ВПО з Донецької та Луганської областей розповісти про пісні страви на Святвечір і разом приготувати нашу традиційну кутю. Бо як виявляється, для значної частини нашої великої країни це щось нове», – відмічає керівник закладу «Паляниця. Кухня Галичини».

До організації сьогоднішнього благодійного заходу для дітей долучився і волонтерський штаб «Українська команда».

«Пам’ятаю, як був маленьким і кожного року чекав цього свята. Розумію, наскільки важливо продовжувати ці традиції, щоб наші діти вірили в дива, вірили в святого Миколая, підтримували наші українські традиції і зростали в дусі християнської моралі. Бо Миколай – це не Дід Мороз, це Святий світового масштабу», – відмічає представник «Української команди» Роман Сем’янчук.

5-річна Поліна, яка переїхала до Івано-Франківська з Нікополя, підготувала для Святого Миколая і вірш, і пісеньку.

«Мені сподобалося отримувати подаруночки. Я розказувала віршик і співала. Я знаю, що Святий Миколай приходить до дітей вночі і кладе подарунки тихенько під подушку, щоб ніхто його не помітив. До мене він також прийшов вночі, я його не почула і не побачила. Він мені подарував костюм єдиноріжки, солодощі та книжку про собачку Соню. А на святі я отримала від Миколая лижі – я ще не вмію на них кататися, але я навчуся», – ділиться емоціями Поліна.

А от 9-річна Зоряна, родом з Краматорська, не змогла потрапити на свято, бо напередодні захворіла. Втім дівчинка не залишилась без подарунка від Миколая.

«Ми планували прийти на це свято, але дитина захворіла, мала високу температуру. Проте бажання зустрітись з Миколаєм було таке сильне, що вона записала для нього відео. А Миколай в свою чергу передав їй подарунок і записав відеоповідомлення. Це було так зворушливо. Ми в Краматорську теж дотримувались цих традицій і Миколай приходив до нас щороку. Діти знають, що це наш святий, він приносить подарунки, він – наш захисник. А його помічниками є янголята. Такі свята – дуже важливі. Наші діти й досі стесують, що вони не в своєму середовищі, не вдома, не зі своїми рідними. А такі свята дарують їм радість, почуття щастя і надію, що все буде добре», – розповідає мама дівчинки Світлана Івченко.

Працівники закладу «Паляниця. Кухня Галичини» із задоволенням долучаються до заходів, організованих для малечі.

«Нам і самим подобаються такі свята – дарувати і відчувати разом з дітьми ці щирі емоції. Ми з задоволенням робимо це для діток. Я переїхала до Івано-Франківська з Бахмута – там ми також святкували Миколая, щоправда, не 6, а 19 грудня. Ми разом з сином пишемо листа Миколаю. Але в нас зазвичай такі великі подарунки, що не вміщаються під подушку. Тому ми знаходимо їх під ялинкою. Сьогодні син з подарунком, отриманим від Святого Миколая, пішов у садочок», – розповідає адміністратор закладу Вікторія.

За доброю традицією родини ВПО вже незабаром чекають на наступному благодійному заході – різдвяному святі в «Паляниці».

Д

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд