13.8 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Станіславське гетто: де в Івано-Франківську розташовувався єврейський квартал та «юлаг» (фото)

Минуло майже 82 роки з того часу, як 20 грудня 1941 року у Станіславові офіційно було оголошено про створення єврейського кварталу – гетто. Проте більшість містян дуже мало знає про цю сторінку історії Івано-Франківська.

Версії розпочинають серію матеріалів про гетто в Івано-Франківську та історію галицьких євреїв.

Про Голокост на Прикарпатті в часі нацистської окупації 1941-1944 років спілкуємось з історикинею-джерелознавицею Любов’ю Соловкою.

Нацистський окупаційний режим Третього райху, впроваджуючи політику геноциду щодо євреїв, примусово створював у населених пунктах гетто (особливо поблизу залізничних станцій), із метою концентрації євреїв для підготовки подальших акцій знищення на місцях чи депортацій.

Історично «головний єврейський світ розтягувався між вулицями Галицькою і Бистрицею Солотвинською. Його називали не тільки Бельведером…», – писав Тадеуш Ольшанський, зауважуючи, що до 1939 р. цей район був місцем компактного проживання єврейського населення міста.

Для гетто окупаційна влада відвела невелику, затиснуту територію в північно-західному районі міста під назвою «Бельведер». Так вулиця Бельведерська стала основною артерією гетто. Кордони гетто: вул. Галицька, р.Бистриця, єврейський цвинтар.

«Від Галицького мосту через вулиці Шкільну, Петра Скарги, Коллонтая до Казімежовської збудували двометрову огорожу і забили дошками вікна кам’яниць на першому і другому поверхах. Тудою пролягав кордон, що відділяв гетто від міста. На півночі гетто закривала Бистриця Солотвинська, яку щільно на другому березі охороняла німецька жандармерія з псами. Гетто займало невелику частину, десь одну шосту Станиславова. Впродовж кількох днів з неї виселили поляків і українців, натомість туди набили євреїв. Значно більше, ніж могло там поміститися», – йдеться в книзі Тадеуша Ольшанського.

Якщо накласти мапу Станіславівського гетто на сучасну карту Івано-Франківська, то межі єврейського кварталу пролягатимуть вулицями Короля Данила, Кармелюка, Набережна Бистриці Солотвинської, Галицька від моста на Пасічну, Любомира Гузара, Пилипа Орлика, Мазепи, Короля Данила.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд