13.7 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

На Вічевому майдані в Івано-Франківську стартувала виставка “Очі Маріуполя”

Сьогодні на Вічевому майдані стартувала виставка “Очі Маріуполя”, присвячена воїнам Азову, які тримали оборону 86 днів.


Про це Голос-Інфо дізнається від Руслана Марцінківа.


Така виставка вже була презентована у Львові та в Мілані.
«Очі Маріуполя» – із такою назвою відкрили виставки у центрі Івано-Франківська. Попередньо цінні кадри побачили вже у Мілані та двічі у сусідньому Львові. Експозиція складається з 7-ми стендів, на яких світлини командирів та бійців полку «Азов», що обороняв Маріуполь. А також роздруковані для загалу переписки військових між собою, з рідними, близькими та друзями у час тяжкої оборони міста. Усе це – уривки та ілюстрації з книги Анастасії Дмитрук, пишуть Версії з посиланням на сайт міського голови.
«Це такий, знаєте, легкий дотик до нерва, коли перечитуєш ті всі листування, спілкування, обговорення. Саме хотіли, щоби люди це побачили, відчули. Кожен зробить вже свій висновок, що відбувалось саме під час оборони Маріуполя. Головною метою нашої виставки є популяризація мужності військовослужбовців. Це показати стійкість наших військових, а також підтримати в інформаційному просторі тих, хто наразі перебувають у полоні. Дякуємо за підтримку міському голові та його команді, що всіляко сприяли, щоби ця виставка була організована в місті Івано-Франківську», – розповідає директор благодійного організації «Фонд родини Квятковських» Євген Сапожніков.

З перших хвилин відкриття виставки на експонати приходять дивитися люди. Кажуть, тема дуже актуальна сьогодні.

«Так, сподобалась і так, вона зараз потрібна. Тому що про Героїв починають забувати, забувати про тих, хто в полоні, кого треба повертати. Думаю, вона потрібна», – поділилась враженнями від виставки «Очі Маріуполя» мешканка Івано-Франківська Антоніна Зузяк.

Подивитися в «Очі Маріуполя» франківці зможуть протягом двох тижнів. Після пропозиції організаторів привезти до обласного центру виставку, місто одразу ж погодилось. Адже після 1,5 роки війни в Україні теми окупованих міст та мужнього протистояння українських воїнів відходять на другий план.

«Всі мають знати, що Маріуполь героїчно захищався. Що є великий подвиг молодих хлопців, які ціною деколи власного життя стримали російську агресію, дали можливість нашій армії – Збройним силам України прийняти більш оперативні рішення. Сьогодні дуже важливо пам’ятати про їхній подвиг, про те, що хлопці досі залишаються в російському полоні», – зазначає заступник міського голови Віталій Федорів.

Вони стояли і тримали місто 86 жахливих днів. І вийшли з Маріуполя за наказом. Виставка – це частина історії, що творилася у нас на очах. І попри те, що хтось хоче, щоби ці подвиги забулися та стерлися з пам’яті українців. «Очі Маріуполя» – це спільна спроба подякувати захисникам за чин і незламність.

«Важливо пам’ятати і ми не забудемо ці події: захист Маріуполя, оборона Маріуполя, героїзм хлопців та дівчат, які захищали. Дуже важливо, щоби ми пам’ятали, що маємо докласти максимум зусиль, щоби деокуповувати всі наші українські території. Це буде непросто, але це потребує нашого розуміння без виключення всіх мешканців нашої громади, тих, хто переїхав до нас, щоби перемога була якнайшвидше. Тому вітаємо таку виставку у нашому місті, що люди будуть пам’ятати, розуміти, яку ціну ми платимо нашій свободі та незалежності», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Наразі у Івано-Франківській громаді живуть понад 41 тисяча ВПО. Найбільша громада переселенців у нас, власне, з Маріуполя – 3 тисячі осіб. Організатори хочуть, щоби маріупольці вкотре «відчули» рідне місто, а франківці зрозуміли ціну свободи.

Виставка триватиме до кінця жовтня.

На зображенні може бути: 5 людей та текст
На зображенні може бути: 11 людей, вулиця, Бранденбурзькі ворота та текст

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд