13.7 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

В Івано-Франківську презентували фільм про сплав лісу на Гуцульщині

«Дараби пливуть у вічність»: франківцям та гостям міста презентували документальний фільм про традиції Гуцульщини – сплав лісу гірськими річками у 50-60-ті роки. Робили це із допомогою плотів, які тоді називали дарабами, пишуть Версії з посиланням на РАІ

Автором стрічки є Іван Харук. Каже, побудував її на основі розповідей горян:

Фільм сформували на основі розповідей місцевих жителів – горян, які тоді ще молодого віку або й дитячого, мають що розказати із свого досвіду, бо або кермували цими дорабами, або були серед тих, хто на них плавав. Назвали стрічку “Дораби пливуть у вічність”, тому що багато людей, що займались цією справою, уже старшого віку і важливо задокументувати всі ці історії, які вони розповідають.”

Крім того, для тамтешніх чоловіків це був один із небагатьох способів заробітку, адже справа ця була прибуткова через складність і небезпеку роботи. Своїми спогадами у документальному фільмі поділився сплавник лісу Василь Харук.

Завдяки цьому фільму, зазначає гостя презентації Вікторія Плахта, зберігається пам’ять про звичаї і традиції Гуцульщини.

«Добре, що наш колега створив фільм, завдяки якому буде збережено пам’ять про одну з найважчих і найнебезпечніших професій гуцулів, яка вже відійшла в історичне минуле. Переконана, що Іван реалізує ще не один творчий задум задля збереження й популяризації гуцульської спадщини», – зазначила Вікторія Плахта, координаторка Центру журналістської солідарності, відповідальна секретариня обласної спілки журналістів.

Далі документальний фільм «Дараби пливуть у вічність» презентуватимуть у селі Криворівня, що на Верховинщині.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд