12.4 C
Ivano-Frankivsk
Четвер, 19 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

У трьох прикарпатських селах знімали короткометражний фільм про хлопчика, який мав дар (фото)

Режисер переконаний, що ми мусимо популяризувати українську культуру.

Нещодавно завершилися зйомки корометражного художнього фільму “Мессінг” за мотивами оповідання письменника Георгія Боти. Режисером уривку 10-хвилинної кінострічки став відомий на Прикарпатті майстер-кушнір, реставратор старовинних кептарів та кожухів Михайло Вінтонюк з Коломийщини.

Слід зазначити, що Георгій Бота живе і працює у Чернівецькій області. “Галицькому кореспонденту” письменник розповів, що він раніше говорив ромунською мовою і до 30-річного віку не розмовляв українською. Зрозумівши, що його твори читають українці у різних країнах світу: Америці, Греції, Італії, Іспанії, Польщі письменник вивчив мову і відтоді пише україномовні книги.

Пан Георгій каже, що хоч цей фільм і перша режисерська робота Михайла Вінтонюка, але вийшов досить вдалий патріотичний фільм. Тут режисер майстерно показав побут прикарпатців, красу та велич краєвидів Карпат. У 10-ти хвилинному фільмі можна побачити процес, як раніше наші предки відбілювали полотно, їх домашній побут та сімейні традиції.

У фільмі йдеться про українського хлопчика, який мав дар провидіння, зокрема умів передбачувати біду. Але тогочасна радянська влада насильно вивозить хлопця у Росію, де він проживає в інтернаті. Його дар приносить там йому нещастя – на нього чекає психлікарня, а згодом повернення в рідну Україну. Тоталітарний режим радянської влади наскільки зламує того хлопчину, що повернувшись додому він боїться говорити про свої видіння.

“Маємо популяризувати українську культуру, – каже Михайло Вінтонюк. – Фільм “Мессінг”, то моя перша режисерська ластівка. Актори та краєвиди рідних Карпат в черговий раз продемонстрували, що ми, українці, духовно багатий народ, а наша країна прекрасна”.

Зйомки фільму пройшли у трьох прикарпатських селах: Микуличин, Виженка та Грушів. Для фільму грали та співали Василь Кавацюк, етноспівачка, фіналістка “Голосу країни” Іванка Червінська виконала старовинну пісню, а мультиінструменталіст, сопілкар гурту “КАZKA” Дмитро Мазуряк заграв на дуді і також заспівав.

Мар’яна ЛОКАТИР

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд