12.4 C
Ivano-Frankivsk
П’ятниця, 20 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Благодійну естафету “Біжу для ЗСУ” підтримали поранені захисники, які проходять реабілітацію в ОКЛ

У Франківську на міському озері 1 жовтня проведуть благодійну естафету “Біжу для ЗСУ-2023”. Спортивне свято супроводжуватиме ярмарок випічки і хенд-мейду. Волонтери ГО “Дружина воїна” збиратимуть допомогу захисникам. До забігу зголосилися франківські підприємці, медики, будівельники, енергетики, громадські активісти та поранені з Обласної лікарні.

Координаторка благодійної естафети, дружина військового Наталія Демяник розповіла, що благодійну естафету “Біжу для ЗСУ” приурочили до Дня захисників й захисниць України. Її організовують у співпраці з Департаментом молодіжної політики і спорту Франківська.

Благодійну естафету "Біжу для ЗСУ" підтримали поранені захисники, які проходять реабілітацію в ОКЛ 1
Дружина воїна Наталія Демяник

Дистанція естафети – 3 км, її бігтиме команда – 6 людей по 500 м, пояснює співорганізатор, начальник Департаменту Віталій Матешко. “Особливої фізичної підготовки не потрібно. Бігуни будуть передавати одне одному естафетну паличку. На фініші фіксують час – визначають переможців. Має бути цікаво, цей формат – естафету – ми робимо вперше”, – каже Матешко.

В підсумку визначать трійку переможців – вони отримають нагороди від міста. Всі учасники благодійної естафети будуть відзначені пам’ятними медалями і подарунками, додала Наталія Демяник. Адже благодійна складова естафети переважає спортивну.

“Від наших чоловіків постійно є запити, що потрібно на фронт. Стараємося закривати їх своїми силами – організовуємо ярмарки, різні події, які привертають увагу до потреб і дозволяють зібрати кошти на першочергові потреби тих, хто на “нулі”, – каже Наталя. Серед першочергових потреб на цей час називає маскувальні сітки.

Участь в естафеті передбачає стартовий внесок 1500 грн. За зібрані гроші волонтери планують придбати тканину на маскувальні сітки й долучитися до купівлі машини в підрозділ, де воює чоловік однієї з координаторок благодійного ярмарку Мар’яни Калиняк.

Благодійну естафету "Біжу для ЗСУ" підтримали поранені захисники, які проходять реабілітацію в ОКЛ 2
Дружина воїна Мар’яна Калиняк

Мар’яна Калиняк розповідає, що її чоловік боронить Україну від російських військових з 2014 року. “Вони потребують автомобіля, тому що від прямого влучання їхній автомобіль згорів. В них є авто, на якому немає гальм. На жаль, не можуть зремонтувати цей автомобіль. Тому ми зараз збираємо на купівлю авто”, – розповідає вона.

Волонтерка каже, що на ярмарку, який розгорнуть біля човникової станції, продаватимуть вироби, які виготовили дружини, доньки та сестри українських бійців. “Робимо браслети, плетемо янголів, розмальовуємо шопери. Також будемо пропонувати домашню випічку. У нас є соціальний проєкт “Кав’ярня 4.5.0”, який випікає тортики на замовлення. Виручені з випічки гроші також передаємо на допомогу нашим чоловікам-військовим. А ще дівчата печуть торти, якими вітають дітей загиблих захисників”, — розповідає Мар’яна Калиняк.

На цей час про свою участь у благодійній естафеті заявили 17 франківських компаній і підприємств.

Деякі, як-от клініка “Мед-Атлант”, виставили на забіг дві команди – жіночу і чоловічу. Колектив клініки постійно постійно бере участь у благодійних бігових заходах, це – корпоративна культура. Так, двоє медиків з “Мед-Атланту” брали участь у Франківському півмарафоні, а лікарка Ірина Кишакевич цими днями біжить вже другий марафон, щоби також зібрати допомогу ЗСУ.

“У нас великий колектив — 160 людей: 130 жінок та 30 чоловіків. За 5 хвилин ми змогли зібрати з 30 чоловіків одну команду, і зі 130 жінок шість охочих. Охочих долучитися є більше, ми планували зробити більше команд, але вирішили зупинитися на двох”, — говорить учасник благодійної естафети “Біжу для ЗСУ”, заступник директора “Мед-Атланту” Тарас Явецький.

Ще одна жіноча команда буде від ГО «Мами Прикарпаття». За словами очільниці організації Мар’яни Вершиніної, вони без вагань підтримали ініціативу «Дружини воїна» – тому що жінки підтримують жінок. І “Мами Прикарпаття” – це також дружини воїнів.

Благодійну естафету "Біжу для ЗСУ" підтримали поранені захисники, які проходять реабілітацію в ОКЛ 3
Учасники команд та організатори естафети

Представник IT-компанії Softjourn та Благодійного фонду «Софтджорн-допомога» Олег Сорокопуд очолить змішану команду на естафеті. “Ми одразу вирішили взяти участь. Звернулися до директора, він так само підтримав цю ініціативу, – говорить Олег Сорокопуд. – Благодійницькі ініціативи – це дуже важлива складова для бізнесу, і саме початок повномасштабного вторгнення показав нам, що бізнес – це більше, ніж про заробляння грошей, це про соціальну відповідальність, про об’єднання і про допомогу всіма засобами і способами нашому війську”.

Учасниця команди Прикарпаттяобленерго Ірина Філімонова розповіла, що участь у забігу для неї особисто – нагода інтегруватися в нове середовище на роботі і у Франківську. “Я переселенка з Бердянська і, для того, щоб якось відновлювати своє життя, не відчувати себе чужою в новому місці, беру участь у різних заходах, – каже вона. – І від нашої компанії вирішила цього разу спробувати нову для себе діяльність. Ніколи не брала участь у забігах, але це цікава ініціатива, тому що будуть бігти і воїни, і переселенці, і всі охочі”.

Поранені воїни, які зараз проходять лікування і реабілітацію в Івано-Франківській обласній лікарні, разом із медиками також підтримали благодійну естафету “Біжу для ЗСУ-2023”. ОКЛ також виставляє на забіг дві команди – лікарів і пацієнтів. Захисники готуються до естафети – розробляють ноги і виконують спеціальні вправи, які їм підібрали в реабілітаційному центрі, розповіла комунікаційниця ОКЛ Надія Шегда.

“Для поранених воїнів участь у забігу – це більше, ніж відзначити День захисників і захисниць. Для них це спосіб зрозуміти і відчути, що розпочинають повноцінне цивільне життя після поранення. Вони не відчувають цього емоційно і фізично в стінах медзакладу, серед таких самих, як вони. Та коли починають контактувати з середовищем поза лікарнею, розуміють, що можуть спробувати вийти за межі фізичних обмежень”, – каже Надія Шегда.

Вона наводить в приклад Романа Примича, який брав участь у змаганнях ветеранів, організованих стронгменами. Після турніру воїн ділився, як багато йому довелося подолати в собі, щоби вийти на змагання і показати результат.

“На рівні адміністрації в ОКЛ зацікавлені, щоби під час медичної реабілітації максимально допомагати воїнам реалізувати їхній потенціал, спроможність в різних ситуаціях – так вони швидше адаптуються в соціумі”, – зазначає комунікаційниця ОКЛ.

Благодійна естафета “Біжу для ЗСУ-2023” отримала додаткові сенси, констатує Наталія Демяник.

За деталями звертайтеся:
095 843 0339 Наталія Демяник
068 541 3029 Ольга Бобрикович

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд