13.7 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Біг задля волонтерства та об’єднання українців: історія прикарпатського ультрамарафонця Миколи Тарана (ФОТО)

Прикарпатець Микола Таран – бігун-ультрамарафонець, тричі рекордсмен України з ультрамарафонського бігу, організатор благодійних забігів в Європі. Хлопець пробіг 250 км, щоб назбирати гроші на авто для ЗСУ, а зараз завдяки бігу об’єднує українську спільноту у Валенсії.

“Галці” бігун розповів, що займається бігом вже сім років. На початку великої війни Микола Таран записався до лав територіальної оборони, паралельно готувався до рекордів України з ультрамарафонського бігу і займався благодійністю. У травні 2023 року став першим українцем, який пробіг 80 км ультрамарафону гірською місцевістю в Норвегії.

Бігти та допомагати

В Осло Микола Таран організував благодійний забіг у вишиванках, де вдалося акумулювати гроші на автомобіль для вивезення поранених із зони бойових дій. У Женеві – забіг з прапорами України, під час якого збирали на медикаменти для лікарні Київської області. Також забіг з прапорами пройшов в Аліканте, де збирали на гуманітарну допомогу Херсонщині. Крім того, спортсмен продає свої благодійні забіги на онлайн-аукціонах.

Микола став амбасадором проєкту “Незламні” від благодійної платформи Dobro.ua, де збирає на протези для захисників. Наразі вдалося зібрати 45 000 гривень.

Ультрамарафонець також організував забіг у Барселоні, де зібралося багато українців та іноземців. Тоді метою пробігу було підтримати Україну до вступу в НАТО.
“Після цього пробігу я подав ідею створити перший український біговий клуб, тепер він є там. Плануючи уже наступні благодійні пробіги в Іспанії, я подумав про створення бігового клубу у Валенсії, адже його там немає”, – розповів ультрамарафонець.

Українській біговий клуб у Валенсії

Для початку Микола Таран провів у Валенсії трикілометровий масштабний пробіг до Дня прапора України, де й оголосив, що створює біговий клуб.
“Зараз я живу у Валенсії, побачив, що українців долучаються до забігів, і щоб підняти їхній бойовий дух, розповів про ідею створення українського клубу”.

Бігун створив групу в телеграмі, де кожен охочий може долучитися і стежити за розкладом тренувань. Зазвичай вони відбуваються у суботу зранку. Уроки бігу безплатні. Записуватися заздалегідь не потрібно. Можуть приходити навіть ті, хто ніколи не бігав, але бажає навчитися.

“Зазвичай ми бігаємо 3-5 кілометрів легким темпом. Спочатку провожу для всіх руханку, а після біжимо в парку Турія. Я побачив, що люди хочуть вчитися бігати, для них це стимул прокинутися у вихідний день. Так, зараз не багато українців приходять, але я хочу створити тут велике бігове ком‘юніті.

Я планую залучати його до наступних бігових благодійних заходів. Зараз навчаю початківців правильної техніки, а пізніше всі разом будемо брати участь у бігових івентах”, – підсумовує Таран.

У найближчих планах — здолати 15 км, 80 км та 42 км до кінця цього року. Місце змагань поки що в таємниці.

Раніше “Галка” писала, що Микола Таран пробіг 250 км за шість днів і зібрав 20 тисяч на ЗСУ.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд