13.7 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

В Івано-Франківську нагородили іноземних інструкторів-медиків

В Івано-Франківську двоє іноземних інструкторів-медиків тактичного тренувального центру “9 лінія” отримали медалі “Брат за брата”. Їх вручили від спільного комітету благодійних фондів “FRAC”, “Ukrainian Art Frontier” та “Штабу оборони Прикарпаття”.

Медалі для цьогорічного нагородження виготовили зі стріляних гільз, розповіла Суспільному співініціаторка відзнаки Ірина Форостян, пишуть Версії з посиланням на Суспільне.

Інструктор Мет. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Іноземці — дуже професійні, переважно — це колишні військові, які у США і Канаді навчали своїх бійців. Вони приїхали сюди й також вчать наших. Бо не всі військові — медики, але на лінії фронту всі повинні бути медиками, щоб мати змогу врятувати життя своє і товариша”, — розповіла Ірина Форостян.

Один із тих, кого нагородили відзнакою, — Мет зі США. Він розповідає, що навчає українських військовослужбовців упродовж року.

“Ми приїхали з країни свободи й вважаємо, що всі люди повинні мати такі ж права. Тому ми допомагаємо українцям тренувати солдатів. Ваші солдати мають дуже багато мотивації, аби здобувати знання, тому їх дуже легко навчати. І їм це швидко вдається”, — каже Мет.

Інструктор Шамен, який теж отримав нагороду, розповідає: раніше відвідував Україну у 2018 році, коли служив в армії США. Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, він вирішив знову приїхати сюди, щоб допомогти українським бійцям.

Інструктор Шамен. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Росія довго була ворогом багатьох країн, і прийшов час їм показати, що решта світу — не слабка. Ми навчаємо солдатів тактичної медицини, щоб вони могли зберегти своє життя”, — говорить Шамен.

Лікар-стоматолог Руслан Шкіра розповідає, що з 2014 року допомагав проводити реабілітацію військовослужбовців в Івано-Франківську. Через чотири роки почав лікувати зуби бійців на передовій, а потім долучився до проєкту “9 лінія”, де навчався тактичної медицини в іноземних інструкторів.

Лікар-стоматолог Руслан Шкіра. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ми вбирали все, як губка воду, бо такого рівня знань у нас не було: структуризовані знання, які є зрозумілими для всіх, з якими легко працювати. Єдине — протокол треба вивчити, перейняти й правильно передавати. Це — ті протоколи медицини, які допомагають продовжити життя нашим військовим. Ми отримуємо інформацію, пропрацьовуємо її на тренуваннях. Якщо є можливість — тут, як ні — то на виїздах”, — говорить Руслан Шкіра.

Заснували таку нагороду для іноземців, які допомагають українським військовослужбовцям, у 2016 році, розповідає співініціатор відзнаки Юрій Гудчак. Чоловік каже: тоді він був колекціонером, а з початком повномасштабної війни долучився до ЗСУ.

Він пригадує, що колись з Іриною Форостян обговорювали, як вшанувати іноземців, які допомагають Україні, починаючи з часів Євромайдану.

Співініціатор відзнаки Юрій Гудчак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“А що може колекціонер запропонувати? Медаль зробити? На подарунок ми стільки грошей не маємо. Вирішили поставити скіфських воїнів на титульний бік цієї медалі. І так пішов процес”, — ділиться спогадами Юрій Гудчак.

Зі слів Ірини Форостян, організатори зініціювали ще чотири медалі: одна з них — посмертна, а три — для людей, які зараз перебувають на фронті.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд