13.8 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

В обласній лікарні застосовують сучасний спосіб лікування мігрені без ліків

Сучасний спосіб лікування мігрені без застосування лікарських препаратів пропонують у Центрі діагностики неврологічної патології Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.

Тут роблять безболісні ін’єкції ботулотоксину в тканини обличчя і голови, від чого настає швидкий і тривалий ефект. Звісно, це не панацея, але це реальна поміч, якщо хвороба є хронічною, а таблетки не допомагають або напади стаються частіше, ніж їх можна вживати, йдеться на сайті лікарні.

Керівниця Центру діагностики неврологічної патології Надія Сегін пояснює, що жінки страждають від мігрені набагато частіше. Хвороба може бути епізодична, до трьох разів на місяць, або хронічна, півмісяця і більше. Лікарка наголошує, що хронічна мігрень особливо шкодить якості життя, бо обмежує буденну активність і соціальні контакти. 

Image
Image
Image

Біль, що не дає жити

Франківка Тетяна терпіла щоденний головний біль. Каже, боліло щоранку. І якщо не встигала випити ліки, то починалися сильні приступи нудоти. Розповідає, що часом блювала через кожні 20 хв. Іноді кілька ночей підряд. Іноді доводилося викликати швидку. Спершу думала, що то отруєння, далі повязувала напади болю з тиском. І аж через декілька років їй встановили діагноз: мігрень. Почала вживати триптани, а потім подруга порадила їй зробити ін’єкцію ботулотоксину. «Нарешті я стала людиною, —  каже Тетяна. —  Біль буває, але набагато рідше і не такий інтенсивний, зникли й напади нудоти». Додає, що зробила ін’єкцію в міжбрів”я у травні цього року, тепер хоче ще зробити другу, в лоб.   

Про іншу пацієнтку розповідає Надія Сегін: «Нещодавно до мене звернулася жінка із майже щоденними нападами сильного пульсуючого головного болю, що супроводжувався нудотою, слабкістю, роздратованістю, й це вибивало її з колії. Це були типові напади мігрені».  

Хронічна мігрень

Міжнародне товариство головного болю (International Headache Society) визначає хронічну мігрень як біль голови, який турбує 15 чи більше днів на місяць і триває понад три місяці, при цьому щонайменше вісім днів має особливості мігренозного. Це інтенсивний пульсуючий біль, що посилюється при ходінні, світлі й шумі, викликає нудоту і переважно є одностороннім. Є й така форма захворювання як мігрень з аурою. Діагностувати її можна лише звернувшись до невролога. Вона проявляється головокружінням, випаданням поля зору, ністагмом, або ж тремтінням очей, затерпанням сторони тіла.

«Пацієнтки з хронічною мігренню часто зловживають знеболюючими, обираючи щоразу інший препарат і дозування, приймають їх неправильно і хаотично. Це може призвести до розвитку іншого виду головного болю —  абузусного, тобто того, що виникає внаслідок тривалого та неконтрольованого вживання знеболювальних засобів», —  застерігає медикиня. 

Зручний і ефективний інструмент у лікуванні мігрені, зі слів Надії Сегін, —  це щоденник головного болю. Він допомагає лікареві поставити діагноз, виявити тригери болю та кількість знеболювальних препаратів і триптанів, що приймає пацієнт, оцінити ефективність лікування. Зручний варіант такого щоденника створили у Центрі діагностики неврологічної патології (посилання). 

Вколоти — і не страждати

У Центрі керуються доказовими методами діагностики і лікування мігрені. Ефективним сучасним способом лікування головного болю, в тому числі мігренозного, є застосування ботулотоксину.

«Ін’єкції ботулотоксину в типові точки м’язів черепної частини голови є малоінвазивними і безболісними. На відміну від медикаментозного лікування хронічної мігрені, такі ін’єкції мають мінімізований рівень ускладнень при високій ефективності й тривалості дії, — розповідає Надія Сегін. — Ефект настає швидко: від 5 до 10 днів. Після такої процедури головний біль зникає на 12-13 тижнів, і цей період може бути подовжений, зважаючи на індивідуальну толеранцію». 

За словами керівниці Центру, такі ін’єкції є методом профілактики, щоб зменшити частоту й тяжкість нападів головного болю. Є пацієнти, які після процедури взагалі не скаржаться на біль, є такі, у яких напади болю зникають наполовину. Трапляються й ті, на кого цей вид лікування не діє, але, за свідченням Надії Сегін, «це вкрай рідко».

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд