12.4 C
Ivano-Frankivsk
Четвер, 19 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Колоритна виставка: у Франківську презентували роботи косівських митців (ФОТО)

30 серпня в Музеї мистецтв Прикарпаття свої роботи презентували косівські митці — керамік Юрій Стрипко та різьбяр Мирослав Радиш.

Під час мистецької виставки також провели благодійний збір для українських військових, пише Галка.

Ініціатор заходу, директор музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець розповів, що ідея тематичної виставки з’явилася ще півтори роки тому, коли він відвідав фестиваль косівського мистецтва. Він довго мріяв привести ці твори в Івано-Франківськ, а тепер мріє показати їх закордоном.

“Ми вибрали двох представників, які просунулися найбільше. Їхня техніка унікальна. Це маленька революція. Люди мають бачити, як наші майстри просунулися. З такою експозицією спокійно можемо приходити в Європу, бо на сьогодні там ніхто не зможе зробити краще. Саме з цих двох художників будемо починати”, — каже Василь Романець.

В Івано-Франківську виставка триватиме до 21 вересня. Організатори поки не розголошують інформацію щодо європейського турне, адже наразі є складності з перевезенням експонатів, але запевняють, що рано чи пізно все ж реалізують цей задум. 

Мирослав Радиш – представник косівської мистецької школи художнього дерева. Його вироби декоровані сухою різьбою, а також він інкрустує їх металом і бісером. Автор володіє різноманітними техніками: виїмчастою, прорізною, рельєфною, плоскою.

Крім цього митець представив серію робіт, виконаних в авторському “килимковому” стилі, де він компонує відтінки різних дерев:
“Тут зібрані окремі фрагменти різних порід деревини — це каштан, горіх, черешня, яблуко, явір. Я завжди кажу своїм учням, що дерево — фантастичний матеріал, бо його можна різати, стругати, свердлити, варити, гнути. То є безмежний простір для експериментів”, — говорить художник Мирослав Радиш.

Інший автор, Юрій Стрипко — це митець, який перейняв любов до кераміки від батька. А тепер Юрій навчає цій справі й власних дітей — Максима і Соломію.

В музеї автор представив вироби, які виконав протягом всього свого життя, він професійно займається керамікою вже більше 50-ти років.  
“Я виріс на Гуцульщині, а це місце просто таки дихає любов’ю до кераміки. Однак мені завжди хотілося знайти у цьому щось своє, виробити власний почерк. Дуже важливо творити від душі, бо якщо в роботі видно вашу душу, то тоді це унікальна робота”, — розмірковує Юрій Стрипко.

Голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва Василь Корпанюк оцінив художній потенціал обидвох авторів:

“Це є вишукані, високомистецькі твори. Творчість Юрія Стрипка та Мирослава Радиша особлива і багата. Це найкращі приклади для наслідування молодших майстрів. Тут є все, чим мають володіти художники-декоративники: інноваційні форми, технічні засоби, геніальні композиційні рішення”, — резюмує Василь Корпанюк.

Вхід на мистецьку виставку вільний, проте при вході гості мають можливість зробити благодійну пожертву. Зібрані кошти скерують на забезпечення потреб 453 піхотного батальйону ЗСУ.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд