13.7 C
Ivano-Frankivsk
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Калуський театр “Легенда” презентував у Каневі виставу “Вогонь безсмертя”

У Шевченківському національному заповіднику з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України відбулася вистава за твором Василя Бабія “Вогонь безсмертя” у виконанні акторів народного театру “Легенда” палацу культури “Юність” Калуської міської ради.

Це художньо-документальний твір про життя і подвиг Олекси Гірника, за який автор став лауреатом однойменної премії.

Під українським небом, на схилах Дніпра у Каневі зустрілися дві громади: Калуська та Канівська, інформують “Вікна” з посиланням на Калуську міську раду.

Актори народного театру «Легенда» палацу культури «Юність» завітали на це значуще місце з виставою про нашого краянина Олексу Гірника — «Вогонь безсмертя» (режисерка — Леся Піцик).

У виставі — героїчна історія подвигу Олекси Гірника, який свого часу з любові до України та гніву до її гнобителів, в знак протесту радянському режиму вчинив акт самоспалення на Чернечій горі, поруч з могилою Тараса Шевченка.

Пізнавальною була зустріч із Олександром Гнучим поруч з пам’ятним знаком Олексу Гірнику, який розміщений там, де Олександр Миколайович першим знайшов обгоріле тіло калушанина Гірника. Олександр Гнучий і підібрав перших 6 листівок Олекси, які зберіг і до цього часу. Копію однієї з листівок він передав режисерці Лесі Піцик.

Разом з акторами Канів відвідали син Героя, Євген Гірник, матері та дружини наших Захисників, які загинули в бою за Україну, а також ветерани війни.

Мати полеглого Героя Володимира Кушлика процитувала Степана Бандеру:

«І прийде час, коли один вигукне Слава Україні, а тисячі відповідатимуть Героям Слава!».

Раніше виставу “Вогонь безсмертя” про Олексу Гірника презентували у “Калуській в’язниці”.

Нагадаємо, головну роль Олекси  Гірника зіграв Іван Москалюк. Це прем’єрна роль для актора муніципального театру «Легенда». Також у виставі задлучені Дмитро Равх, Олег Відливаний, Юлія Дюндіна, Андріана Кульбанська, Леся Бобяк, Ольга Бойко, Анна Шабуня.

https://www.youtube.com/embed/2z4L6Usiaj4?embeds_referring_euri=https

Довідка. Олекса Миколайович Гі́рник (28 березня 1912, Богородчани Івано-Франківської області — 21 січня 1978, Канів Черкаської області) — український дисидент, політв’язень, Герой України. 21 січня 1978 року, у переддень 60-ї річниці проголошення самостійності України Центральною Радою (22 січня 1918), вчинив акт самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації України. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд