19.6 C
Ivano-Frankivsk
Четвер, 19 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Франківські медики розповіли, як надають допомогу військовим в обласній клінічній лікарні

В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні з початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України медики активно допомагають захисникам відновити здоров’я після поранень на фронті.

До слова, на лікуванні та реабілітації тут перебувають військовослужбовці з кожного куточка країни.

Так, журналістка Фіртки відвідала медичний заклад й поспілкувалася з фахівцями та пораненими бійцями про роботу відділення травматології.

Завідувач відділення Степан Смачило розповів про те, як змінилась робота відділення під час повномасштабної війни.

“У сучасних війнах все-таки 80% поранень стосуються кінцівок солдатів. Якщо голова чи грудна клітка ще якось захищені спеціальним одягом, то кінцівки, на жаль, ні.

Тому зараз головна наша увага зосереджена на військових, адже вони в пріоритеті”, – розповідає Степан Смачило.

Так, зараз у відділенні травматології розгорнуто 30 ліжок, 25 з яких зайняли військові станом на сьогодні. Але люди із різними травмами також лежать й у інших відділеннях обласної клінічної лікарні.

“Наша першочергова задача – зберегти військовим кінцівки, щоб вони в міру можливостей були максимально функціональними. Потрапляють до нас військові пацієнти часто. З останніх – чоловік отримав поранення на війні четвертого серпня. У нього свіжа агресивна травма, але він був транспортабельний, тому його зі сходу поїздами відправили до нас на лікування.

Такі завози із пораненими військовими, на жаль, відбуваються регулярно.

Першочергове надання допомоги пацієнтам відбувається на місці поранення, тобто у найближчому медичному пункті батальйону. Далі їх транспортують у найближчі лікарні: Харків, Дніпро, Запоріжжя. Там, так би мовити, поранених сортують: важких, яких неможливо перевезти, залишають, а кого можливо – перевозять на лікування далі.

На кожному з етапів їм надають фахову медичну допомогу. Такий принцип тримається ще з радянських часів”, – наголошує фахівець.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд