14.3 C
Ivano-Frankivsk
Четвер, 19 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Мистецький перформанс показали у Франківську: «Розстріляне Відродження: голоси крізь час» (ФОТО)

В Івано-Франківську у Палаці Потоцьких провели мистецький перформанс, присвячений знищеним радянською владою українським митцям 20-30-х років двадцятого століття.

“Розстріляне Відродження: голоси крізь час” є постановкою Заслуженого артиста України Олексія Гнатковського, пише “Галка”.

“Фактично – це є просвітницька акція на тему Розстріляного Відродження. Вже покійний театральний та кінокритик Олег Вергеліс написав для нас есеї про митців – їх короткі біографії. Ми хочемо говорити мовою культури й розказувати про Розстріляне Відродження. Так ми нагадуємо собі нашу українську історію. Адже ми маємо говорити про себе, українців, та про свою історію. Маємо говорити про ті речі, які нам намагалися викреслити з нашої історії. Людей епохи Розстріляного Відродження зараз насправді мало хто знає. Їх стерли з нашої історії, з нашої пам’яті”, – каже Гнатковський.

Тож на мистецькому перфомансі представили поезію та творчість авторів Розстріляного Відродження у переосмисленні українського театрального та кінокритика Олега Вергеліса. Дійство мало музичний супровід струнного ансамблю «Quattro corde» з вокалом Оксани Кречко, солісткою Івано-Франківської обласної філармонії.


Директорка будівельної компанії “Вертикаль” Ірина Орловська зазначила, що саме “Вертикаль” разом з “Бізнес Асоціацією Івано-Франківська” є втілювачами даного перфомансу.

“Ми хотіли наголосити, що незалежно від обставин, які складаються в житті, ми повинні завжди підтримувати наших воїнів і пам’ятати ту історію, яка була колись. На жаль вона повторюється. І якраз про це – даний перфоманс”, – каже Ірина Орловська.

Виконавчий директор Бізнес Асоціації Івано-Франківська Едуард Веліканов розповів, що їхня асоціація налічує більш як 50 членів бізнесу міста. Об’єднання працює над стратегією розвитку міста, залученням інвестицій і впровадженням інновацій, просвітою своєї спільноти та громади. Тому Асоціації цікаво підтримувати схожі культурні заходи.

“Ми охоче долучилися до акції, адже важливо пам’ятати про те, як ворог “московія” веде війну проти українців, вже не перше сторіччя. Зараз це дуже важливо під час війни. Як і колись, ворог продовжує нищити українську інтелігенцію. Тоді українська культура потерпала від російського радянського гніту. Зараз це все повторюється. Тому важливо це пам’ятати. Скажу так: “Хто не знає свого минулого, той не заслуговує на майбутнє”. Ми вважаємо такі заходи дуже важливими та підтримуємо їх. І Надалі будемо долучатися до таких культурних подій”, – каже Едуард Веліканов.



Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд