12.4 C
Ivano-Frankivsk
Четвер, 19 Вересня, 2024

Реклама

spot_img

Студенти ІФНМУ вчаться медицини і практикують у Швеції

Другий рік поспіль студенти Івано-Франківського національного медичного університету мають змогу навчатися і здобувати практичний досвід на медичному факультеті Лундського університету — престижного вишу в Швеції та одного з найстаріших університетів Північної Європи.

Історія співпраці вишів почалася після початку повномасштабного вторгнення, розповіли у виші. Професорка кафедри гігієни та екології ІФНМУ Оксана Тимощук виїхала до Швеції. Там їй вдалося влаштуватися в неврологічний департамент медичного факультету Лундського університету.

Професорці вдалося організувати комунікацію, яка переросла в рамках програми Erasmus+ у співпрацю між медичним факультетом Лундського університету та Івано-Франківським національним медичним університетом.

Студенти ІФНМУ вчаться медицини і практикують у Швеції 1

У вересні 2022 року перші четверо студентів-медиків п’ятого і четвертого курсів з Івано-Франківська вирушила на навчання до Швеції на один семестр. Наступного року на весняний семестр поїхали ще двоє студентів п’ятого курсу. А зараз триває вже третій заїзд наших майбутніх лікарів в рамках нового проєкту, Літньої школи, — 10 студентів другого, четвертого і п’ятого курсів мають навчальну програму загальною тривалістю 10 тижнів.

Протягом попередніх двох заїздів наші студенти мали навчання за класичною програмою медичного факультету Лундського університету. Нинішня Літня школа вже спрямована на індивідуальний розвиток учасників у супроводі персональних супервайзерів.

Першими за програмою обміну восени 2022 року Швецію відвідали Христина Жигало, Ольга Жураківська, Вікторія Гриневич, Вікторія Бедей.

Усе починалося з ввідного курсу до шведської мови. Далі програма студентів трішки відрізнялася. Так, Ольга Жураківська мала курси акушерства та гінекології, ревматології та нефрології. Власне теоретичні заняття були один день, решта чотири дні робочого тижня студенти проводили в університетській клініці з лікарями та медсестрами.

Студенти ІФНМУ вчаться медицини і практикують у Швеції 2

“Ми були в гінекологічній та акушерській приймальних, на фізіологічних пологах, кесаревих розтинах, у післяопераційних палатах, бачили гінекологічні, лапароскопічні, лапаротомічні операції, малі втручання, також мали денні та нічні чергування в пологовому відділенні”, — розповідає Ольга Жураківська.

Разом із Ольгою Жураківською осінній семестр 2022 року у Лунді провела тодішня шестикурсниця Христина Жигало. Вона теж мала курси акушерства та гінекології, ревматології, а також гематології. У групі їх було сім студентів. Крім українців, були молоді люди з Німеччини та Іспанії.

“Була можливість відвідувати і асистувати на операціях, брати участь у лікарських обходах, оглядах пацієнтів, ми навіть бачили роботу славнозвісної роботизованої хірургічної системи Da Vinci”, — розповідає Христина.

Студентське життя у Швеції доволі різноманітне – діють клуби за інтересами, влаштовуються заходи дозвілля. Саме навчання зосереджене на практичній роботі безпосередньо в лікувальних закладах. У кінці семестру треба здати письмовий і усний іспити.

“Відчувається, що тут студента розвивають як особистість, підвищують його мотивацію, розкривають здібності, дають реалізувати себе і зрозуміти, ким ти є і ким хочеш бути в житті”, — каже Ольга Жураківська.

Студенти ІФНМУ вчаться медицини і практикують у Швеції 4

Оксана Тимощук розповідає, що навчальні групи можуть складатися з трьох, чотирьох, а часом і з двох студентів. Це значно підвищує ефективність навчання.

“Для мене було відкриттям, що студенти під час занять взагалі не користуються мобільними телефонами, — зізнається Оксана Тимощук. — Навіть на заняттях, які тривають по 3-4 години або й цілий день, вони вмикають режим польоту і телефон їх вже не цікавить. Вони є відкритішими, сміливішими, багато читають, ставлять запитання. Навіть обідають разом з викладачами і при цьому приносять їжу з собою з дому в ланч-боксах. Часто тут заняття ведуть два викладачі”.

Зараз Оксана Тимощук працює в неврологічному департаменті медичного факультету Лундського університету, маючи інтернаціональну мобільність в ІФНМУ.

Весняний семестр 2023 року в Швеції провела Ольга Цідило, тодішня студентка п’ятого курсу. Звісно, спершу усе було новим і незнайомим, але далі почалося навчання. Ольга мала два курси — акушерство та гінекологію, а також хірургію.

“Навчання у Швеції практично-орієнтоване. Робота з лікарем дозволяє виконувати чимало процедур власноруч, опановувати практичні навички безпосередньо на пацієнтах. Була можливість чергувати в лікарні, бути присутньою на пологах, асистувати на операціях. Цікаво, що в Швеції пологи приймають акушери, а лікарі приходять лише в невідкладних станах. У Швеції студент під час навчання вже має велику практику і, коли приходить в інтернатуру, може одразу спокійно працювати з пацієнтами”, – ділиться вона.

Студенти ІФНМУ вчаться медицини і практикують у Швеції 5

Лундський університет стабільно входить у ТОП-100 університетів світу. Студентів для поїздки до Швеції в ІФНМУ відбирають за трьома критеріями: мотиваційний лист, рейтинг в університеті, а також за результатами онлайн-співбесіди на знання англійської мови.
“Така співпраця є надважливою для нашого університету, — коментує декан медичного факультету ІФНМУ професор Роман Яцишин. — Сьогодні для України як ніколи важливо отримувати висококваліфікованих медичних фахівців. Такі обміни дозволяють здобувати цінний досвід і навички”.

Подібні новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Ми в соцмережах

0ПідписникиLike
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
0ПідписникиПідписники
3,912ПідписникиПідписники
22,000ПідписникиПідписники
- Партнерська реклама -spot_img

Таблоїд