Головна Комуналка Зимовий період в Івано-Франківській області: як минув та які потреби у громадах

Зимовий період в Івано-Франківській області: як минув та які потреби у громадах

0

Ще одну зиму в умовах війни пережили в Україні. Як у фінансовому плані відчувала себе Івано-Франківська область та які прогнози на майбутнє.

Про це розповів заступник голови Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук в програмі “Про головне в деталях”, пише Фіртка.

“Зима була тепла. В лютому було, майже, без снігу. Тому це плюс, бо видатків набагато менше. Насамперед на опаленні є економія, бо чим більший мороз, тим більше газу потрібно спалити або ж дров, де котельні на дровах, чи інших видах палива.

Ми економили кошти на розчищення та підсипку доріг, бо не було багато снігу. Тому для всіх громад і для обласного бюджету є велика економія – тут позитив. 

Але зима закінчилася лише на календарі. Пам’ятаємо, що у березні чи квітні може випасти велика кількість снігу та наробити клопотів, додавши додаткових витрат. Тому сподіваємося, що буде тепло, бо для бюджету це зараз важливо”, – каже Микола Палійчук.

Посадовець підкреслив, що цей рік буде складний для бюджету. Близько мільярда гривень в області забрали на армію. Для Івано-Франківської області – це велика цифра.

“Тому старатимемось вижити в цих умовах. Вчасно платити заробітні плати по всіх наших бюджетних установах, забезпечувати життєдіяльність, втім на розвиток в цьому році коштів не буде. 

В нас 62 громади. Всі громади мають “мільйон” проблем скажімо так. Це школи, дитячі садки, амбулаторії та інші адміністративні приміщення, дороги, освітлення та церкви. Ми повинні допомагати, в тому числі й релігійним громадам, якщо там щось надзвичайне і громада не має можливості зробити”, – додає Палійчук.

Як наголошує Палійчук, чимало коштів спрямовують на облаштування бомбосховищ. Тому що не дозволять проводити очне навчання, якщо школа не має обладнаного бомбосховища. 

Минулого року кілька раз мінялися норми щодо того, якими мають бути бомбосховища.

“Громади старалися зробити, облаштувати й на це потрібні кошти, в тому числі з обласного бюджету. Ми даємо ці кошти. 

Громади звертаються, просять допомогти в ремонті котлів, систем опалення. Завершити певні об’єкти, які були розпочаті.

Також, є обласні заклади – геріатричні пансіонати, санаторії, які теж потребують допомоги. На початку року в бюджеті розвитку закладено 60 мільйонів. Відповідно ці кошти пропорційно розділені між обласними бюджетами й громадами”, – зауважив посадовець.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version