Головна Суспільство Проаналізували, на що витрачають гроші громади: як на Прикарпатті контролюють цільове використання...

Проаналізували, на що витрачають гроші громади: як на Прикарпатті контролюють цільове використання коштів

0

На Прикарпатті створили робочу групу “Прозорість та підзвітність”, яка аналізує витрати місцевого самоврядування.

Про це повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук в програмі “Про головне в деталях”, передає Фіртка.

Так, у жовтні 2023 року при Івано-Франківській військовій адміністрації створили робочу групу “Прозорість та підзвітність”. Вона вже здійснює відповідні напрацювання щодо ПДФО від військовослужбовців, які отримують територіальні громади.

“Відповідно в п’ятницю (10 листопада – ред.) ми провели таке ґрунтовне перше й об’ємне засідання. Розглянули дві територіальні громади – Білоберізьку та Яремчанську. Під час засідання були присутні фахівці правоохоронних органів.

Перед тим ми зробили фінансову аналітику територіальних громад, спілкувались з головами. Бачимо, на що витрачали кошти та працюємо, щоб до кінця року максимально закрити потреби прикарпатських військових.

Голови громад зазначають, що ведуть активну волонтерську діяльність. Подяка кожній людині, хто волонтерить та направляє свої зусилля на перемогу України”, – зауважила Онищук.

Зі слів посадовиці, завдання робочої групи – проаналізувати ті кошти, які отримала громада та дослідити, на що їх спрямували.

“Тому, що на рахунках достатньо великі суми коштів від “військового” ПДФО. Ці кошти часто спрямовують на розвиток громади, дороги, бруківку, ремонти будинків культури.

Громади потрібно розвивати, але неодноразово заявляю – після нашої перемоги відбудовуватимемо нашу країну. Але в час війни є першочергові завдання, які потрібно робити”, – підкреслила Світлана Онищук.

Посадовиця додала, що всі члени робочої групи постійно комунікують щодо цього з головами територіальних громад. Робоча група дала відповідні рекомендації головам – переглянути витрати коштів та максимально спрямувати їх на потреби війська.

“Наприклад, голова Білоберізької територіальної громади погодився до кінця року профінансувати запити оборонців на загальну суму 13 мільйонів гривень – придбати автівку для сил ППО, бо ми продовжуємо нарощувати потенціал, щоб захищати небо.

Хочу зазначити, що пообіцяв купити дрони для територіальної оборони, бо надійшли такі потреби. Та забезпечити фінансовий резерв для потреб військових на наступний рік.

Яремчанській територіальній громаді також надані робочою групою рекомендації. Мають повністю проаналізувати бюджетні можливості, не оголошувати нових тендерів, а спрямувати ці кошти на потреби захисників. А з податку з військових профінансувати також найближчим часом 5 мільйонів гривень для потреб ЗСУ.

Також голова територіальної громади пообіцяв, що допоможе з підсиленням обороноздатності області та придбає чотири автомобілі для сил ППО. Бо Надвірнянський район – це той один район, який практично найгірше справився із тими завданнями, які ми ставили, щодо обороноздатності в питаннях сил ППО”, – зауважила голова Івано-Франківської ОВА.

Як уточнила очільниця області, засідання таких робочих груп продовжуватиметься.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version