Головна Культура У Делятині презентували збірники праць Степана Ленкавського

У Делятині презентували збірники праць Степана Ленкавського

0

У четвер, 5 жовтня, в приміщенні Делятинського народного дому відбулась презентація томів Степана Ленкавського “Український націоналізм”
Як відзначив упорядник, доктор політичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, у першому томі зібрані твори Степана Ленкавського, які стосуються історії українського націоналізму та ОУН. В другому – його роботи з ідеології ОУН та філософські праці. А до третього увійшли праці, в яких автор аналізує різні сфери суспільного життя СРСР та підсовєтської України: політичну, економічну, соціально-демографічну, культурну, пише Бліц-Інфо.

“Зізнаюсь, над ідеєю перевидання я почав працювати у 2010 році. Найбільш інтенсивно, коли був депутатом Верховної ради. Далі почалась революція, розстріли. А потім закрутилось, уряд за урядом, і я повернувся до тих напрацювань аж у 2022. Тільки презентував перший том – почалась війна. Думаємо, наскільки коректно його презентувати, адже йде боротьба, війна. Але ми вирішили таки це зробити, бо хлопці не за те борються, щоб життя померло, а щоб тривало, і має бути духовна підстава цьому. Поволі так пішли том за томом. Чотири томи – це праці Ленкавського, п’ятий буде – документи та матеріали про нього та про нього в ОУН. І шостий том – його життєпис, який я зараз пишу”.

Видавець книг Василь Іваночко зауважив, що видання заслуговують уваги у цей час.

“У 90-х роках я з друзями зі студентського братства сидів ночами за працями, які привіз до Франківська Орест Дичківський, і шукав відповіді на елементарні питання. І так я почав пильнувати за Ленкавським, адже його відповіді на мої внутрішні питання найбільше відповідали тому, що я спраглий був почути. Як бачимо, попит на патріотизм та націоналізм зростає. У нас було безліч партій, але на жодну під час війни не можна спертись. Зараз, завдяки цим підвалинам, майже вся президентська адміністрація і все військо перебирає гасла, які проголошувала ОУН і люди ними успішно користуються”,- зазначив Іваночко.

Своєю чергою кандидат політичних наук Ігор Дебенко розповів присутнім про напрямки роботи Інституту Наукових Студій Націоналізму.

“Перший напрямок – це видавнича діяльність. Вже було відзначено про збірник праць Степана Бандери, а також перевидання збірника “Євген Коновалець та його доба”. Зараз готується до випуску огляд націоналістичних публікацій наших науковців. Другий напрямок нашої діяльності – це наукові конференції. Протягом останніх років їх провели чимало. Ми намагаємось не лише досліджувати те, яким був український націоналізм, але й здійснювати його аналіз і говорити про те, яким має бути сучасний націоналізм”,- розповів Дебенко.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version