Головна Суспільство На Прикарпатті побільшало нелегально працевлаштованих. Серед причин – військовий облік

На Прикарпатті побільшало нелегально працевлаштованих. Серед причин – військовий облік

0

В Івано-Франківській області побільшало тих, хто працює неофіційно. Однією з причин роботи “в тіні”, зокрема у чоловіків, є необхідність ставати на військовий облік.
Таку тенденцію під час проведення інформаційної кампанії “Виходь на світло”, яка стартувала 1 серпня, помітили в Управлінні інспекційної діяльності в Івано-Франківській області.

Про це Суспільному повідомив начальник відділу з питань праці західного напрямку управління Андрій Юрочко.

“У межах кампанії ми провели майже тисячу інформаційних заходів у таких галузях, як торгівля, тимчасове розміщення, будівництво, деревообробка, лісозаготівля, транспорт. І бачимо великий рівень неоформлених трудових відносин. У торгівлі — 70%, у закладах тимчасового розміщення — така ж ситуація. Що стосується підприємств, де працюють переважно чоловіки, — не краща картина. Щоб чоловік офіційно працевлаштувався, йому треба пройти через військкомат”, — розповів Андрій Юрочко.

Виявляти неоформлених працівників фахівці Управління інспекційної діяльності можуть на позапланових перевірках. Підставою для таких перевірок мають бути звернення від громадян. Чотири такі звернення отримали в управлінні від червня 2023 року, коли Міністерство економіки відновило позапланові перевірки Держпраці. В результаті на Івано-Франківщині виявили трьох працівників, які виконували роботу неофіційно. Під час перевірок один роботодавець перешкоджав праці інспекторів.

“Роботодавець не допустив до проведення перевірки, заборонив працівникам надавати пояснення. Тепер має сплатити штраф у 102 тис. грн. Але це не звільняє його від наступних перевірок. Буде звернення, то підемо перевіряти ще раз”, — говорить Андрій Юрочко.

За його словами, щодо незадекларованої праці фахівці управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області отримують звернення від голів громад. Але під час дії воєнного стану такі звернення не можуть бути підставою для проведення позапланових перевірок.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version