Головна Суспільство Івано-Франківська облрада закликає зробити День Героїв державним святом

Івано-Франківська облрада закликає зробити День Героїв державним святом

0
Івано-Франківська обласна рада під час засідання 22 серпня звернулася до президента України Володимира Зеленського та Верховної ради України з пропозицією встановити на державному рівні свято “День Героїв” та щорічно відзначати його 23 травня.

Як відзначив доповідач, депутат Івано-Франківської обласної ради Ігор Дебенко, вже не перший рік на місцевому рівні у деяких областях 23 травня в Україні відзначають День героїв, вшановуючи борців за Незалежність України. Його історія почалася ще в 1941 році, коли Другий великий собор Організації українських націоналістів (ОУН) постановив щорічно відзначати День Героїв. Саме у травні ворогами України були вбиті лідери та ідеологи націоналістичного руху – Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець.

«До відновлення Україною незалежності День героїв відзначався підпільно, а вже з 1991 року традиція вшанування Героїв України стає публічною. Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська обласні ради 1999 року майже синхронно затвердили на місцевому рівні щорічне свято Героїв на вшанування честі та пам’яті борців за волю, незалежність та соборність України. Згодом День Героїв почали відзначати у інших регіонах нашої держави…

 З початком неоголошеної російсько-української війни у 2014 році, День Героїв набув нового змісту – адже стало стосуватися й тих, хто поліг за Україну вже в XXI столітті», – зауважив Дебенко.

Як йдеться у зверненні, відзначення Дня Героїв та вшанування особистостей, які мали історичне значення і вплив на розвиток державності, здобуття незалежності та суверенітету України, консолідує українців навколо спадкоємної змагальної ідеї національного визволення, засвідчує тяглість демократичних процесів. 

Відтак, Івано-Франківська обласна рада закликає керівництво держави на честь Героїв минулого та сучасності встановити в Україні державне свято – День Героїв. Звернення підтримали 62 депутати.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version