Головна Здоров'я На Івано-Франківщині на 40% зріс рівень захворюваності у дітей на хворобу Лайма

На Івано-Франківщині на 40% зріс рівень захворюваності у дітей на хворобу Лайма

0

У першому півріччі 2023 року в Івано-Франківській області зареєстрували 30 випадків хвороби Лайма, переносниками якої є кліщі.

Це на 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед дітей захворюваність зросла на 40%, повідомила Суспільному лікарка-епідеміологиня Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Федорів.

З її слів, упродовж шести місяців 2023 року до лабораторії особливо небезпечних інфекцій звернулися 25 людей після укусів кліщів, щоб перевірити, чи комахи інфіковані.

“Найбільша кількість випадків захворювання спостерігається в Івано-Франківському та Надвірнянському районах. Хвороба Лайма — це особливо небезпечна інфекція. Вона спричиняється бактеріями, які передаються при присмоктуванні іксодових кліщів. Найхарактернішими симптомами є ураження шкіри у вигляді мігруючої еритеми, ураження опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної системи. Найчастішими ускладненнями є хронічне ураження суглобів, різні види важких аритмій, ураження головного мозку і периферичних нервів”, — пояснює Ірина Федорів.

Ольга Собків розповідає, що вона самостійно вийняла кліща у свого 7-річного сина Олександра. Але згодом педіатр рекомендував їм звернутися за медичною допомогою в лікарню. Відтак кліща відправили на лабораторне дослідження, аби з’ясувати, чи він є переносником хвороби Лайма. Зараз очікують результати.

“Нещодавно були в селі, відпочивали із сім’єю. Прийшовши додому, дитина почала скаржитися на свербіж на руці. Глянувши, я зрозуміла, що це був кліщ. Ми знаємо, що це — дуже небезпечно, тому що вони є переносниками енцефаліту і хвороби Лайма, тому я злякалася. Ми його поставили у баночку і відправили на лабораторне дослідження”, — каже Ольга Собків.

Від початку року до лабораторії особливо небезпечних інфекцій після укусів кліщів звернулися 25 людей, щоб перевірити, чи були ці комахи інфікованими. Усі проби були негативними, каже лікарка-епідеміологиня Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Федорів.

Також, за її словами, одна людина після укусу комахи звернулася, щоб дослідити кров — у неї виявили хворобу Лайма. Лікарка каже: сезон активності кліщів триває до листопада.

“Необхідно дотримуватися таких основних правил: уникати місць найбільшого скупчення кліщів — це парки, листяні ліси — у період найвищої активності кліщів. На прогулянках використовуйте репеленти і захисний одяг. Важливо, щоб він був білого кольору, тому що на ньому легше знайти кліща до того моменту, поки він не проник під шкірний покрив”, — радить Ірина Федорів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version