Головна Культура “Опільська гончарня”. На Рогатинщині відроджуватимуть місцеве гончарство

“Опільська гончарня”. На Рогатинщині відроджуватимуть місцеве гончарство

0
Комунальний музей Рогатина вдруге став переможцем державного грантового конкурсу від Українського культурного фонду.

На початку 2023 року Український культурний фонд оголосив конкурс на ряд грантових програм. Зокрема, від Івано-Франківської області подано 11 культурно-освітніх проєктів на ЛОТ 1 «Локальна культура». Пріоритетом ЛОТ-у є підтримка нових локальних культурних продуктів, які популяризують культурну спадщину регіону та стимулюють його туристично-пізнавальний потенціал, зокрема які націлені на збереження, розвиток та промоцію народних ремесел та промислів.

Лише три проєкти з Прикарпаття були підтримані Фондом і наприкінці червня підписано грантові угоди. Серед переможців даного конкурсу – комунальний заклад «Рогатинський історико-краєзнавчий музей «Опілля» з ідеєю збереження та популяризації гончарства як елемента культурної спадщини «Опільська гончарня: відродження втраченого ремесла». Унікальність задуму є у безпосередньому відродженні місцевого гончарства, яке не є розвинутим та практично втраченим, на відміну від сусідніх Гуцульщини та Бойківщини.

Ще у 2019 році при музеї було закладено перші кроки до створення Центру дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля – проєкту, який був підтриманий Міністерством культури України та грантовою програмою «Малі міста – великі враження». В рамках його реалізації, на базі музею почалась робота над відкриттям культурно-мистецького простору «Опільська гончарня». Саме на повноцінний запуск майстерні, орієнтованої на відновлення та популяризацію давнього опільського ремесла спрямований даний Проєкт. Його особливістю є відродження давнього традиційного ремесла етнорайону шляхом залучення широких верств населення до популяризації гончарства.

У вересні-жовтні цього року проводитимуться безкоштовні майстер-класи з гончарної майстерності для:

–         дітей різного віку;

–         дорослої аудиторії – місцевих жителів, туристів;

–        окрема програма арт-терапії для воїнів та їхніх сімей.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version