Головна Культура Живопис прикарпатця Богдана Бринського виставили у Лісабоні

Живопис прикарпатця Богдана Бринського виставили у Лісабоні

0

У столиці Португалії Лісабоні триває благодійна виставка живопису прикарпатця Богдана Бринського.

Полотна художника експонуються в галереї Факультету образотворчого мистецтва Лісабонського університету. Кошти з продажу картин спрямовуються на допомогу ЗСУ.

13 липня відомий прикарпатський художник Богдан Бринський вперше відкрив виставку свого живопису у Лісабоні. Завдяки зусиллям діаспорян Оксани та Ярослава Шевчишиних та за підтримки місцевого художника, професора Антоніо Тріндаде українське мистецтво стає впізнаваним в Португалії. На виставці представлені пейзажі українських Карпат, Криму, а також неповторні квіти Бринського, пише «Курс».

Виставку відвідали португальські культурні діячі, представники ЗМІ, члени української громади в Португалії.

«Найбільше картин з гірськими пейзажами. Моє улюблене місце – Карпати, натхнення мені надає сама земля, куди я приїжджаю кожного року, це енергетичний центр, який я знайшов для своєї душі, – зізнається Богдан Бринський в інтерв’ю журналістам телеканалу SIC, – а щодо Криму – це картини, написані до окупації 2014 року, не знаю, чи зміг би зараз малювати море в Криму, бо коли стається щось погане, мусить пройти час. Ти мусиш знову відчути, що ти є на своїй землі, відчути свободу. А зараз – це зранене поле».

Кошти з продажу полотен Богдан Бринський планує спрямувати на допомогу Збройним силам України.

«Війна не почалася в 2022 році чи навіть у 2014 році, ця війна триває століттями. Росіяни не мають своєї історії, їм треба було все вкрасти, а тепер ще й забрати нашої землі», – поділився художник своїми роздумами з португальськими колегами.

Антоніо Тріндаде, португальський митець, професор Факультету образотворчого мистецтва, на знак підтримки України також виставив свою картину «Вікторія», написану ще у 2021 році.

«Ми розуміємо, що Україна зараз страждає, і ми всі маємо об’єднатися і допомагати один одному. Я знаю, що українці страждають ще з часів, коли Сталін влаштував голодомор, тому для мене важливо допомагати українцям, – зазначив професор Тріндаде. – Я читав історію, тому мав передчуття щодо війни в Україні. Моя картина написана в синіх і жовтих – українських – кольорах. Це жінка, яка святкує перемогу».

Організаторкою та рушієм популяризації української культури в Португалії є Оксана Шевчишин – українка, що вже більше як 20 років мешкає з сім’єю в Лісабоні.

Виставка триватиме до 28 липня, тож всі охочі ще мають змогу її відвідати та придбати картини Богдана Бринського.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version