Головна Суспільство Як звук стає терапією. У Калуші створили музично-реабілітаційний проєкт Ambiotik

Як звук стає терапією. У Калуші створили музично-реабілітаційний проєкт Ambiotik

0

Музично-реабілітаційний проєкт Ambiotik створили весною 2022-го в Калуші, щоб допомогти постраждалим громадянам впоратися з тривогою та стресом.

Олександр Скай, композитор та музикант, засновник проєкту і учасник ембієнт-дуету Light Dreams, розповів “Post Impreza” про ідею та реалізацію музичних оздоровчих сесій.

— Що це за проєкт і як він має працювати?  

На початку вторгнення взагалі не розумів, що робити. Музику писати не хотілося, бо стан був такий, коли ні в чому не впевнений. Але у березні усвідомив, що просто сидіти й читати новини — цього не можу точно. Бачив людей, стресовий стан багатьох, і розумів, що треба зібрати свої знання і створити щось таке, що може допомогти. Я психолог за освітою, але мій основний напрям — музика. 

В цьому моменті усвідомлення я почав займатися проєктом Ambiotik — вирішив створити реабілітаційну програму, що допомагає знімати стрес та психічне напруження. 

На перший захід в Калуші прийшли не тільки дорослі, були також підлітки. Результат був дуже позитивний, багато кому ця тема почала допомагати. Тож я досі шукаю шляхи, щоб її розширити. 

Основний механізм — музика, яка є каталізатором. Вона посилює входження людини в стан розслаблення і перезавантаження. Своїм голосом я веду і направляю людей, щоб вони сконцентрувались на відчуттях, розслабили тіло. Деякі навіть засинають, тому що повний релакс — це, в принципі, сон. Решта йдуть у стан напівсну. У кінці я їх звідти забираю — також своїм голосом. 

Музику пишу сам: завдяки певним знанням частот, які впливають на свідомість, і знанням психофізіології і фізики звуку, створюю її так, щоб вона поступово вводила людину у певний реабілітаційний стан і виводила з нього.

З терапевтичної точки зору, не музичної, фішка яка: коли людина в стресовому стані, у неї починають напружуватися м’язи. Психосоматика розповідає про те, що всі наші хвороби обумовлені певними емоціями, які в тілі «зависають», створюють певні затиски, м’язи знаходиться в певному статичному напруженні. Для того, щоб людина одужала, потрібно на ті м’язи вплинули або фізично, або емоційно. Мій метод працює так само. 

Основна задача — створити умови, щоб людина змогла розслабитися наскільки зможе. Деякі затиски можуть створюватись багато років, їх, наприклад, дуже важко з першого разу розслабити. Але коли тіло починає розслаблятися, енергетичні потоки, як і наша кров, проходять і проносять через тіло багато речовин, які допомагають організму відновлюватися фізично та емоційно. Тому що одне без іншого не працює. 

Основна ідея — показати і навчити людей, що вони можуть робити це самостійно: є певний метод і музичні твори. Я маю канал на YouTube, де викладаю музику, роблю підбірки на Spotify, де люди можуть на 20 хвилин самостійно включити музику і розслабитись, є навіть програми з моїм голосом. Щоб кожен мав можливість самостійно себе привчити. 

— Як проєкт зараз реалізується, які результати?

Сесій провели не так багато, як хотілося б — немає фінансування. Увесь процес — здебільшого мій альтруїстично, і тому це було лише в Калуші. Від березня 2022-го і дотепер ми провели до десяти сесій. Декілька разів я робив онлайн-сесії, але бачу, що наші люди не дуже готові до цього — простіше зробити ролик, щоб вони самостійно цим користувалися.

Кожного разу, коли проводжу сесії, бачу, що люди приходять зовсім не усвідомлені, а після — змінюються, їм стає краще, легше, вони хотіли би продовжувати. Звісно, більший відсоток людей забуде й заб’є болт, але, як показує практика, 35% все ж повертатимуться і будуть самостійно щось робити. 

Дуже рідко, але буває, що люди не можуть розслабитись. Вони, наприклад, під час сесії, яка відбувається 30-40 хвилин, десь блукають, не можуть знайти собі спокою, ворочаються. Це в більшості люди, яким за 60, у яких накопичилось багато напруженості в тілі, їм дуже важко розслабитися. Але у більшості випадків є позитивний результат.

Після кожної сесії я проводжу опитування і працюю над покращенням проєкту. Мені хотілося б дати йому більше розголосу, щоб люди дізналися, що є така можливість. Багато людей перебувають у стані, який вони навіть не усвідомлюють, і не знають, що їм потрібна допомога. Хочеться, щоб кожен міг прийти на сесію, познайомитись, отримати інформацію. Шукаю соціальні організації, які можуть з цим допомогти. Щоб завдяки їм можна було знайти людей, яким це потрібно, і провести такі сесії. Планую робити їх у Франківську, Львові, Києві тощо.

Також хочу працювати з військовими, тобто з тими, хто повернувся з війни. Зараз є така можливість, якраз ведуться переговори. Це достатньо складна тема, але в мене є бажання попрацювати з ними, допомогти.— Розкажи більше про свою освіту та досвід — те, що дозволяє працювати з психічним здоров’ям і створювати музично-терапевтичний проєкт. Який бекграунд мають інші учасники команди?

Проєкт із самого початку починав я, оскільки маю психологічну і музичну освіту. Достатньо давно закінчив Одеський національний університет, практикував групову та індивідуальну терапію, але як психолог не працюю років п’ятнадцять — весь перейшов в музику.

У команді є також моя знайома, Ганна Шестакова, з якою ми вчилися разом на одному факультеті. Вона зараз більше займається в соціальній сфері — мені, як людині, яка більше відповідальна за сам процес, потрібні люди, які би займались й знали певні соціальні моменти. А також в команді моя дружина Ольга Кубик, з якою ми створюємо музику для проєкту, — у нас є Light Dreams, в якому ми разом граємо. Нас поки що троє в цьому процесі. 

— Як тепер, з початком повномасштабного, виглядає твоє розподілення на творчі проєкти і соціальні? Чи є наснага не тільки лікувати через музику, але й творити нову, чи встигаєте займатися Light Dreams, наприклад?

Після того, як я зібрав себе докупи, почав Ambiotik, зрозумів, що можу творити далі. Було декілька певних творів під впливом цього часу, яких я ще не здав, бо часу не було. Але якось воно пішло — зараз Light Dreams і виступає, і щось робить. Вже навіть з деякими лейблами підписав контракт, щоб в цьому році видати альбом.

Тобто зараз йде волонтерський рух Ambiotik, але паралельно йде рух музичний — Light Dreams і багато паралельних проєктів, тому що я ще пишу музику для різної реклами і таке подібне. Тому процес є, не стою на місці, намагаюсь зробити якомога краще із того, що можу зробити.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть своє ім'я

Exit mobile version